Cycling and bicycle discussion forums. 
   Click here to join our community Log in to access your Control Panel  


Go Back   > >

Bicycle Mechanics Broken bottom bracket? Tacoed wheel? If you're having problems with your bicycle, or just need help fixing a flat, drop in here for the latest on bicycle mechanics & bicycle maintenance.

User Tag List

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 05-19-06, 09:18 AM   #1
ko57
Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2005
Location: s.e. Louisiana
Bikes: Schwinn Skyliner (step thru), Hercules 3spd
Posts: 45
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Sturmey Archer 3spd ticking in all gears...

I have a 3spd sealed hub SA with coaster brake that ticks in all gears. I have a Sturmey Archer 3spd on another bike-the older regular hub (AW) with the oil filler & cap, no coaster brake, from the '70s that does not tick at all in any of the gears, shifts well.

Is the ticking in all gears normal for the sealed coaster brake version -AWC-? It does shift well in all three gears. I'm going to re-check my indicator spindle. I've read at Sheldon Brown's site about screwing it in finger tight then backing off 1/2 a turn. It would seem the cable tension is fine since the shifting is okay.

Any tips or feedback from other owners of the AWC sealed 3spd would be appreciated, thanks!

Regards
ko57 is offline   Reply With Quote
Old 05-19-06, 11:10 AM   #2
ko57
Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2005
Location: s.e. Louisiana
Bikes: Schwinn Skyliner (step thru), Hercules 3spd
Posts: 45
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
I just came back from a ride after re-checking the indicator spindle and cable tightness, and the hub did not tick in 1st gear. I had written to Sheldon Brown about what I thought was ticking in all three gears (?) and he mentioned seems this might be normal depending on the state of lubrication inside the gears. I'd also read where he mentions these later built hubs are not some of the better ones, but I'll use it and see how it lasts. I really like my older one that you can add lube to as needed.
ko57 is offline   Reply With Quote
Old 05-19-06, 05:04 PM   #3
grolby
Senior Member
 
grolby's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: BOSTON BABY
Bikes:
Posts: 9,378
Mentioned: 17 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 106 Post(s)
Hmm. I have no experience with the AWC, though I do remember Sheldon mentioning in a thread that I started a few months back that Sturmey-Archer coaster brake 3-speed hubs generally suck. I do have experience with the normal AW, which is well known for ticking in the middle and high gears. Maybe it just isn't lubricated well enough?
grolby is offline   Reply With Quote
Old 05-19-06, 07:08 PM   #4
ko57
Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2005
Location: s.e. Louisiana
Bikes: Schwinn Skyliner (step thru), Hercules 3spd
Posts: 45
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
That's what I'm wondering-hoping that it is lubed enough, I'd think this would be no easy feat to have to check or add oil since it is "sealed", probably requiring special tools. Grolby-does your AW have that ticking noise? Mine works, shifts fine.
ko57 is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -6. The time now is 09:00 AM.