Cycling and bicycle discussion forums. 
   Click here to join our community Log in to access your Control Panel  


Go Back   > >

Bicycle Mechanics Broken bottom bracket? Tacoed wheel? If you're having problems with your bicycle, or just need help fixing a flat, drop in here for the latest on bicycle mechanics & bicycle maintenance.

User Tag List

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 06-14-06, 12:33 AM   #1
bilder
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2006
Location: Anchorage, AK
Bikes: Huffy Amazon
Posts: 81
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
New derailer- pulleys are making noise

Installed a new rear derialer on my bike and have noise coming from the pulleys when I ride. They are rattling and such as I ride. Almost seems like the chain does not fit the pulleys exactly.

Is this due to a new pully set with an old chain or have I messed up somewhere in running the chain through them? Using Shimano Altus derailers which is what the old one was as well.

Thanks.
bilder is offline   Reply With Quote
Old 06-14-06, 05:39 AM   #2
masi61
Senior Member
 
masi61's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: SW Ohio
Bikes: Puch Marco Polo, Saint Tropez, Masi Gran Criterium
Posts: 1,133
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 5 Post(s)
It may be a "new" derailleur but if it has been sitting around for a couple years the pulley bushings could have bad lube. I recently bought a new old stock Shimano Deore LX rear derailleur where the pulleys squealed even though the unit was new. Its like a 10 minute job to remove the pulleys, disassemble, clean, grease and reassemble in the reverse order.
masi61 is offline   Reply With Quote
Old 06-14-06, 06:01 AM   #3
waterrockets 
Making a kilometer blurry
 
waterrockets's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Austin (near TX)
Bikes: rkwaki's porn collection
Posts: 26,130
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Quote:
Originally Posted by bilder
Installed a new rear derialer on my bike and have noise coming from the pulleys when I ride. They are rattling and such as I ride. Almost seems like the chain does not fit the pulleys exactly.

Is this due to a new pully set with an old chain or have I messed up somewhere in running the chain through them? Using Shimano Altus derailers which is what the old one was as well.

Thanks.
You don't have the chain running over the tab in the der. cage, right? I've done it before
waterrockets is offline   Reply With Quote
Old 06-14-06, 08:40 AM   #4
bilder
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2006
Location: Anchorage, AK
Bikes: Huffy Amazon
Posts: 81
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
No, it is not the tab. Noise seems to be coming from the rear pulley. Looks like the chain does not quite hit the teeth of the gear dead on and causes a small slip as it goes around.
bilder is offline   Reply With Quote
Old 06-14-06, 08:58 AM   #5
waterrockets 
Making a kilometer blurry
 
waterrockets's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Austin (near TX)
Bikes: rkwaki's porn collection
Posts: 26,130
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Quote:
Originally Posted by bilder
No, it is not the tab. Noise seems to be coming from the rear pulley. Looks like the chain does not quite hit the teeth of the gear dead on and causes a small slip as it goes around.
Do you have the pulley from your old der? You might try that one. You might also try swapping pulleys just to see if anything changes. Are the two pulleys different in some way?
waterrockets is offline   Reply With Quote
Old 06-14-06, 09:17 PM   #6
bilder
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2006
Location: Anchorage, AK
Bikes: Huffy Amazon
Posts: 81
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Took a long look at the derailer today and found that the cage is bent just a little. It is enough so that when I am riding, the chain rubs against the cage as it goes around the gear.

A little gentle persuasion with some pliers and the sound is nearly gone. Gonna work on it a bit more and the problem should be fixed.
bilder is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -6. The time now is 04:43 PM.