Advertise on Bikeforums.net



User Tag List

Results 1 to 5 of 5
  1. #1
    Senior Member
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Vero Beach FL
    Posts
    1,103
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Slow upshifting Ultegra RD

    During last Sunday's group ride I noticed my rear derailer was kind of bulking during upshifts in the last five of so on a ten gear cluster. It looks like it is spooling out cable as the little red ball indicator moves inboard, but the derailer shifts to the smaller cog rather slow. Any ideas?

    TIA
    Keith

  2. #2
    Senior Member
    Join Date
    Feb 2002
    Posts
    806
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Unhook the rearmost portion of the derailleur cable housing (the part that ends at the derailleur itself) and grease or tri-flo the cable. Dirt builds up there pretty easily and can often slow the shift down.

  3. #3
    Senior Member thomson's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    3,332
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Sounds like your cable is kinked or dirty. It is not allowing the rear derailleur spring to pull the cable freely to the smaller cogs.

    Replace housing and cable.

  4. #4
    Senior Member
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Vero Beach FL
    Posts
    1,103
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Thanks guys, that was what I was hoping to hear.

  5. #5
    Senior Member
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Vero Beach FL
    Posts
    1,103
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Next question. Do I need a special cable, or will any good quality cable work. I don't need the little ball thingy to tell me what gear I'm in. If it's too hard to pedal, I just downshift.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •