Advertise on Bikeforums.net



User Tag List

Results 1 to 8 of 8
  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    17
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Used Wheel Slow Spin

    I just got some lightly used(at least they appear that way) 2006 Mavic Ksyrium Elites. They are true, and the hubs/bearings feel smooth when I spin the wheels. My only concern is that when I spin the front wheel, it seems to stop quicker than all of my other wheels. Like I said, it feels completly smooth, it just doesn't spin for that long.
    Ride without worry or go straight to LBS?
    Last edited by jamesteeth; 04-24-07 at 07:03 PM.

  2. #2
    Elitist Troglodyte DMF's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Dallas
    My Bikes
    03 Raleigh Professional (steel)
    Posts
    6,896
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    LBS.

    Or better, learn to pack the bearings and do the adjustment yourself.
    Stupidity got us into this mess - why can't it get us out?

    - Will Rogers

  3. #3
    The Improbable Bulk Little Darwin's Avatar
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Wilkes-Barre, PA
    My Bikes
    Many
    Posts
    7,490
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Is the combination of rim/tire/spokes lighter than your other wheels?

    If so, then that could be what allows it to slow down before your other wheels.
    Slow Ride Cyclists of NEPA

    People do not seem to realize that their opinion of the world is also a confession of character.
    - Ralph Waldo Emerson

  4. #4
    Senior Member
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    Aurora,CO
    Posts
    298
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    You probably need a hub adjustment (loosening the abit)

  5. #5
    Senior Member jerrymcdougal's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    My Bikes
    86' Davidson Impulse, 83' Windsor Professional
    Posts
    439
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    yeah, less rotating mass = less inertia when you spin it = spins shorter amount of time. I have the same wheels and noticed this as well.

  6. #6
    Senior Member jerrymcdougal's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    My Bikes
    86' Davidson Impulse, 83' Windsor Professional
    Posts
    439
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quote Originally Posted by mtnbiker4791
    You probably need a hub adjustment (loosening the abit)
    But then again, it wouldn't hurt to make sure it is in adjustment.

  7. #7
    Junior Member
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    17
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    The elites are lighter than the wheels that came off the bike. I am going to the LBS before I ride them. I don't trust myself with any bearing related adjustments. Thanks!

  8. #8
    Senior Member jerrymcdougal's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    My Bikes
    86' Davidson Impulse, 83' Windsor Professional
    Posts
    439
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    If there is no side to side play in the axle, and they sping smooth, the bearings are most likely adjusted just fine.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •