Cycling and bicycle discussion forums. 
   Click here to join our community Log in to access your Control Panel  


Go Back   > >

Bicycle Mechanics Broken bottom bracket? Tacoed wheel? If you're having problems with your bicycle, or just need help fixing a flat, drop in here for the latest on bicycle mechanics & bicycle maintenance.

User Tag List

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 06-04-07, 10:29 PM   #1
fadetoblack6902 
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2005
Bikes:
Posts: 370
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
shifting problem

This is on a nearly brand new 2005 Specialized sirrus elite with tiagra components.

When in the largest 1 or 2 cogs and the middle (sometimes large as well) chainring, the chain will jump off the chainring. If you pedal backwards, the chain will jump down up to 4 cogs and the chain will move off the upper jockey wheel and jam up.

All these symptoms seem to get better if you put too much tension on the front derailleur inner wire, but then the chain rubs on the outer front derailleur cage plate. The rear derailleur is set perfectly and shifts seamlessly in all other gears. It even shifts up to the largest cog perfect.

The front derailleur is set correctly (outer plate parallel to chain, a nickel's width above the large chainring, chain barely rubs inner cage plate when in middle ring/large cog combo.

There is absolutely no wear on the cassette, looks brand new. I can't find any stuck chain links, chain is clean and lubricated.

I am completely stumped. Any ideas?

Thanks,
Justin
fadetoblack6902 is offline   Reply With Quote
Old 06-05-07, 01:22 AM   #2
Conveyor Belt
Senior Member
 
Join Date: May 2007
Bikes:
Posts: 152
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
maybe your deraileur is bent a bit... have the LBS use a deraileur alignment tool on it to check it... just my $.02.
Conveyor Belt is offline   Reply With Quote
Old 06-05-07, 06:14 PM   #3
RussB
Senior Member
 
RussB's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: Millis, MA
Bikes: 2015 Trek Domane 5.2
Posts: 296
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Try double checking the derailer set-up. I use the parktool website.

http://www.parktool.com/repair/

Just click on the bike halfway down the page. It takes you though all the checks, and can set up the bike right from the step of replacing the cable.
RussB is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -6. The time now is 10:11 PM.