Cycling and bicycle discussion forums. 
   Click here to join our community Log in to access your Control Panel  


Go Back   > >

Bicycle Mechanics Broken bottom bracket? Tacoed wheel? If you're having problems with your bicycle, or just need help fixing a flat, drop in here for the latest on bicycle mechanics & bicycle maintenance.

User Tag List

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 06-25-07, 05:29 AM   #1
hammond9705
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2006
Bikes:
Posts: 1,417
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Front Der

I have a 9 year old 9spd Ultegra Triple and the front der is getting cranky. It shifts fine from the little ring to a bigger ring, but won't downshift well. I can push it down by hand, (or push it with my foot if I unclip but it doesn't shift well.

I think that this is from getting gunked up. In the past when this happened I cleaned it well, or even took it off and soaked it in some carb cleaner and it would be better for a while. I wonder if it's just old and the spring is weak.

Am I better off just replacing it? Will a 10spd front der work fine with my 9 speed setup? (In case I want to upgrade to 10spd someday)

Thanks
hammond9705 is offline   Reply With Quote
Old 06-25-07, 06:23 AM   #2
vpiuva
*
 
vpiuva's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Bikes:
Posts: 3,458
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Could be the spring but the more likely suspect is cable friction. How long has it been since you replaced the cables and housings?
vpiuva is offline   Reply With Quote
Old 06-25-07, 07:27 AM   #3
hammond9705
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2006
Bikes:
Posts: 1,417
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
I did the cables a few months ago, but not the housing. Think I should try that?
hammond9705 is offline   Reply With Quote
Old 06-25-07, 07:53 AM   #4
vpiuva
*
 
vpiuva's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Bikes:
Posts: 3,458
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
It sounds like they're old, so yes.
vpiuva is offline   Reply With Quote
Old 06-25-07, 08:00 AM   #5
HillRider 
Senior Member
 
Join Date: Aug 2005
Location: Pittsburgh, PA
Bikes: '''96 Litespeed Catalyst, '05 Litespeed Firenze, '06 Litespeed Tuscany, '12 Surly Pacer, All are 3x8,9 or 10. It is hilly around here!
Posts: 28,852
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 66 Post(s)
Disconnect the cable at the derailleur and move the cage by hand. If it moves inward freely when you let it go, the problem is in the housing. If it sticks or is reluctant to move even without the cable, it's the spring or pivots and the derailleur should be replaced.
HillRider is offline   Reply With Quote
Old 06-25-07, 09:12 AM   #6
capwater
Senior Member
 
capwater's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Quahog, RI
Bikes: Giant TCR Comps, Cdale R5000, Klein Q-Pro, Litespeed Siena, Piasano 105, Redline Conquest Pro, Voodoo Bizango, Fuji Aloha
Posts: 1,509
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Also check/clean your cable guide under the BB shell.
capwater is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -6. The time now is 12:56 PM.