Advertise on Bikeforums.net



User Tag List

Results 1 to 3 of 3

Thread: ATAC's sqeaking

  1. #1
    Junior Member camelbak's Avatar
    Join Date
    Apr 2003
    My Bikes
    KHS Flite 1000, Kona Jake The Snake, Gary Fisher Sugar 1
    Posts
    16
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    ATAC's sqeaking

    My ATAC's squeak has gotten fairly annoying, especially when
    I'm cranking pretty hard.

    I was advised to drop in some light motor oil, but that has only
    been a minor fix. The squeak comes back after 2-3 rides and I'm
    oiling it up again. Anything more permanent I can do?

    Is breaking open a Time ATAC pedal a big deal? (this also
    implies putting it back together in working condition)

  2. #2
    Chi
    Chi is offline
    Rides with Cows Chi's Avatar
    Join Date
    Apr 2003
    Location
    Fixing a flat
    My Bikes
    Trek 7000
    Posts
    1,232
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Try using Tri-Flow.

  3. #3
    Has opinion, will express
    Join Date
    Jun 2003
    Posts
    13,030
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Interesting thought, breaking open a Time Atac pedal. Mine make the squeak a bit, too, but not all the time.

    The problem is in the stainless steel ratrap springs and their "interface" with the brass cleats. Oil the cleats and see if that makes a difference. Look at the cleat and you will see under the protrusions front and rear where the rat-trap wires engage. Place a few drops of oil there.

    I wouldn't go fiddling with the bearings and spindle unless you really know what's up -- it's a sealed bearing, and one pair of mine have not been serviced in more than 9,000km.
    Dream. Dare. Do.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •