Advertise on Bikeforums.net



User Tag List

Results 1 to 9 of 9
  1. #1
    (1914-1980) Gil Elvgren's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Northwest Ohio, USA
    Posts
    26
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    VDO 3DS Computer Magnet Sensor

    I have tried a search on this topic but keep getting a HTTP Status 500 error so I will ask the question.

    I am having trouble getting the main trip computer to work on a VDO 3 Wireless Computer w/Cadence. The wireless Cadence works fine, but the main trip computer either does not start counting or stops/starts counting mid-ride. I have replaced all three batteries. I know the VDO 3 has a 45 second data interfence delay update but the computer stops counting for minutes or the duration of the ride. I have used a feeler gauge to set the magnet 4mm distance from the sensor and it still does not pick it up.

    Will replacing the magnet with a stronger magnet such as the Sigma Sport Power Magnet help?

    Thanks, Gil

  2. #2
    Senior Member
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Pittsburgh, PA
    My Bikes
    '''96 Litespeed Catalyst, '05 Litespeed Firenze, '06 Litespeed Tuscany, '12 Surly Pacer, All are 3x8,9 or 10. It is hilly around here!
    Posts
    25,477
    Mentioned
    6 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Narrow the gap between the magnet and the pickup switch and see if that helps.

  3. #3
    Senior Member JTGraphics's Avatar
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    So Cal
    Posts
    2,499
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Yes you can use a stronger magnet if you like it can't heart that's for sure but do get it as close as possible and re-sink it remove batteries and start over. I have 3 of these units on different bikes and all work great. Make sure the magnet lined up and passes were the groove is also on the pickup.
    It may not be fancy but it gets me were I need to go.
    http://www.jtgraphics.net/cyclist_bicycles.htm

  4. #4
    Senior Member
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Freeport, NY
    My Bikes
    1992 Trek Antelope 800, 2009 Mercier Galaxy AL
    Posts
    812
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    I had problems with my first C3DS and had to have it replaced by VDO. That said, I have mine almost touching, maybe 1mm away and it works fine, I would try that. Also you have the sensor on the non drive side right?
    2009 BD Mercier Galaxy AL/Campy Veloce/PZ Aero Bars/Fulcrum 5's
    2008 Argon 18 Mercury/Dura Ace/Vision base Zipp Aero/Fulcrum 5's/Wheelbuilder Disc
    1992 Trek Antelope 800/Shimano 100/Some Cheap 26"wheel

  5. #5
    (1914-1980) Gil Elvgren's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Northwest Ohio, USA
    Posts
    26
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Yes, sensor is on non-drive side. I will reset DIGI connection and position sensor and magnet to 1mm. If that does not do the trick, I will order a Sigma Sport Power Magnet or buy a Neodymium (rare earth) magnet.

    Thanks for the replies.

    Gil

  6. #6
    Life is good RonH's Avatar
    Join Date
    Jan 2001
    Location
    Between Crystal River and Hernando, Florida, 6 miles west of the Withlacoochee Trail
    My Bikes
    I've had several since 1999 but have settled on my beloved 2001 Litespeed Tuscany and my latest, a 2013 Cannondale CAAD 10.
    Posts
    13,647
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Is the magnet aligned with the sensor -- centered and not above or below the sensor? Try sliding the magnet up or down the spoke a few millimeters.
    My bikes --> 2001 Litespeed Tuscany---2013 Cannondale CAAD 10 2 (5) "Racing Edition"

    Life is like a 10-speed bicycle. Most of us have gears we never use. ~ Charles Schultz

  7. #7
    Senior Member z415's Avatar
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Gainesville/Tampa, FL
    My Bikes
    Trek 1000, two mtbs and working on a fixie for commuting.
    Posts
    2,347
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    +1 on the Sigma mag.
    Falling is learning...[SIGPIC][/SIGPIC]...learn to not fall in a box.
    Any good American will watch THIS -and- WHERE WAS MY BIKE MADE?

  8. #8
    Sometimes knows stuff. rmfnla's Avatar
    Join Date
    May 2005
    Location
    La La Land (We love it!)
    My Bikes
    Gilmour road, Curtlo road
    Posts
    2,538
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quote Originally Posted by Rogue Leader View Post
    I had problems with my first C3DS and had to have it replaced by VDO. That said, I have mine almost touching, maybe 1mm away and it works fine, I would try that. Also you have the sensor on the non drive side right?
    I had the same problem; some early production units were faulty.

    Contact VDO and they will have you read the numbers off your unit. If it is one of the bad ones they will send you a new one, no questions asked.
    Today, I believe my jurisdiction ends here...

  9. #9
    Gear Combo Guru Chris_W's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Switzerland
    My Bikes
    Spec' Tarmac (road), Spec' Secteur Disc (commuter & tourer), Salsa Mamasita (MTB), CoMo Speedster (tandem), Surly Big Dummy (cargo), Airnimal (folder), a train pass, and NO car :)
    Posts
    2,046
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    I had the same make and model computer. I was having a lot of similar issues with it, plus batteries were dying extremely quickly. After a year, I finally gave up on it, and got a better unit from Ciclosport with altitude, gradient, and temperature (great for riding in the Swiss mountains like I do a lot), which I love and has given me zero problems. I still have the VDO, maybe I should contact them to get it replaced and put that on another bike. However, my confidence in them is now pretty low.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •