Cycling and bicycle discussion forums. 
   Click here to join our community Log in to access your Control Panel  


Go Back   > >

Bicycle Mechanics Broken bottom bracket? Tacoed wheel? If you're having problems with your bicycle, or just need help fixing a flat, drop in here for the latest on bicycle mechanics & bicycle maintenance.

User Tag List

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 05-18-09, 12:42 PM   #1
Hunt-man
Tete de Couch
Thread Starter
 
Hunt-man's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Location: West Linn OR
Bikes: Specialized Roubaix
Posts: 1,488
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Old Grip Shifters / Xray

My wifes bike has really old Sram Xray grip shifters, like 1995 or so. Just replaced the cables and now, in the biggest gear, on the cassette, under pedaling pressure is skips. Tried to adjust it out with travel screws and barrel adjustments. No luck. Pedal up a steep hill and skippy skippy skip....

Did we put the shifter back together wrong? It works great other than skipping on the biggest gear under pressure.

Not finding any diagrams on the web for these shifters either.

Thanks
Hunt-man is offline   Reply With Quote
Old 05-18-09, 01:06 PM   #2
tellyho
Your mom
 
Join Date: Aug 2006
Bikes:
Posts: 2,541
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Drivetrain problems are almost never the result of shifter error. The shifter either pulls the cable or it doesn't. The problem you are describing sounds like a chain / cassette wear problem.

Diagnosing these things is tough sometimes. Is the wheel straight in the dropouts? Is the housing seated fully in all braze-ons? Did you replace housing, especially the length from the last rear stop to the derailleur? I can't think of anything else at this moment. Good luck.
tellyho is offline   Reply With Quote
Old 05-18-09, 01:33 PM   #3
urban_assault
53 miles per burrito
 
urban_assault's Avatar
 
Join Date: Sep 2001
Location: Ft Worth, TX
Bikes: Land Shark, Trek 1000, Iron Horse Rogue, Novara Randonee
Posts: 1,487
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Did the spring clip come out when you changed the cables? If so,make sure you reinstalled in in the correct direction.

Not my pic, but it shows the spring. trying to find more info for you.


Last edited by urban_assault; 05-18-09 at 03:21 PM. Reason: added pic
urban_assault is offline   Reply With Quote
Old 05-18-09, 01:49 PM   #4
urban_assault
53 miles per burrito
 
urban_assault's Avatar
 
Join Date: Sep 2001
Location: Ft Worth, TX
Bikes: Land Shark, Trek 1000, Iron Horse Rogue, Novara Randonee
Posts: 1,487
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Another pic showing orientation of the spring.


Also, did you coil the cable around correctly?

I have not read the whole thread, but you might like to check it out.

shifting problems

Last edited by urban_assault; 05-18-09 at 01:53 PM. Reason: added link
urban_assault is offline   Reply With Quote
Old 05-18-09, 09:44 PM   #5
Hunt-man
Tete de Couch
Thread Starter
 
Hunt-man's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Location: West Linn OR
Bikes: Specialized Roubaix
Posts: 1,488
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks for the help. I will check everything that you all have mentioned. I'm thinking it is either the chain or cassette or both. I'll swap a friends wheel on it tomorrow and see what happens.

Thanks again.
Hunt-man is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -6. The time now is 11:06 PM.