Cycling and bicycle discussion forums. 
   Click here to join our community Log in to access your Control Panel  


Go Back   > >

Bicycle Mechanics Broken bottom bracket? Tacoed wheel? If you're having problems with your bicycle, or just need help fixing a flat, drop in here for the latest on bicycle mechanics & bicycle maintenance.

User Tag List

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 09-13-10, 05:53 PM   #1
scoobydrew
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2008
Bikes:
Posts: 98
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Shimano Sora Flight Deck Shifters -- Left side does not work

I bought some Shimano Sora Flight Deck Shifters last week from a friend. These are the ones that have the thumb shifters.

I have not built up my road bike yet, so I thought I'd just mount these shifters on the set of bars that I'm going to use.

I was playing with the left shifter, and suddenly, I lose all "tension". This means that both the upshift and downshift shifters did not click at all. They still spring back to their resting position, but compared to the working right shifter, I do not get any clicks.

I removed the top cap to check out the internals, but no luck. However, once or twice, it would work again. However, when I shifted down or up, it would not work again.

Here's a video. Listen carefully for the clicks.

http://www.youtube.com/watch?v=0kxxoJp3aXs

Thanks everyone!
scoobydrew is offline   Reply With Quote
Old 09-13-10, 09:26 PM   #2
scoobydrew
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2008
Bikes:
Posts: 98
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Update:

I thought I had fixed it, but after about 3-4 shift cycles (upshifts/down), it wouldn't function again.

It definitely has something to do with the spring on top, and the rectangular block (see pics). If I position it a certain way and move the shifters, I can feel and even HEAR it engage! Anyone have any knowledge on it.?

scoobydrew is offline   Reply With Quote
Old 09-13-10, 09:39 PM   #3
Black Sunshine
Desert Flatlander
 
Join Date: Jan 2009
Location: Buckeye, AZ
Bikes: 2001 Trek Alpha 1000, Micargi Tahiti NX3 'The Iron Horse', and many other cheap resale and family bikes.
Posts: 80
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Check out these: http://techdocs.shimano.com/techdocs...&bmUID=iHVsUnY

They made it they probably know why it's not working. They usually have troubleshooting flowcharts too. I hope that you get yours working I have always liked mine.

I've always wondered why these are called 'flight deck' when they don't include the computer. I used to think that they carried the 'flight deck' name because they had the shifters and brake levers together. Then one day I found out that there was a cyclocomputer offered with some of these sets. I would like to know more about this if someone is in the know.
Black Sunshine is offline   Reply With Quote
Old 09-14-10, 12:16 AM   #4
scoobydrew
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2008
Bikes:
Posts: 98
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks Black Sunshine!

Unfortunately, I did not see any troubleshoot links (only assembly and instructions).

It almost seems like the spring pictured above is not in place correctly. I checked the other side, and the spring is sitting straight.
scoobydrew is offline   Reply With Quote
Old 09-14-10, 10:37 PM   #5
scoobydrew
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2008
Bikes:
Posts: 98
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
I've uploaded another video. In this video, you can see that when I "reset" the spring with my finger, it operates perfectly. However, as you can also see, it only works for one shift cycle.

http://www.youtube.com/watch?v=tI7hP7Lg3BI
scoobydrew is offline   Reply With Quote
Old 09-30-11, 01:54 AM   #6
puma7
Newbie
 
Join Date: Sep 2011
Bikes:
Posts: 1
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Did you ever fix this problem? I am having the same issue on a new bike I just got.
puma7 is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -6. The time now is 05:05 PM.