Cycling and bicycle discussion forums. 
   Click here to join our community Log in to access your Control Panel  


Go Back   > >

Bicycle Mechanics Broken bottom bracket? Tacoed wheel? If you're having problems with your bicycle, or just need help fixing a flat, drop in here for the latest on bicycle mechanics & bicycle maintenance.

User Tag List

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 09-25-11, 05:23 PM   #1
Malachi292
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2011
Location: Lexington, KY
Bikes: Surly Cross Check, Surly Long Haul Trucker, Trek FX 7.2
Posts: 66
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Deore rear shifter gauge is off...

The gauge for my rear Deore shifter is off. It's the M590 shifter.

When I have it in 1st, the red-line is in the position of 2nd, and so it goes all the way up to 9th (which is in the same position as 8th since it's out of room).

Is there any way to reset the red-line so that it is correct again? Everything else is working fine, it shifts fine through all 9 gears. The only problem is the red-line.

Thanks.
Malachi292 is offline   Reply With Quote
Old 09-25-11, 07:14 PM   #2
Wake
Sputnik - beep beep beep
 
Wake's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Louisville KY
Bikes: '12 Jamis Coda Elite '09 Jamis Sputnik, '07 Jamis Eclipse, '13 Brompton M6R.
Posts: 481
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Try tightening the cable. It sounds like there's some slack so you have to crank it to the 2nd-gear position to get it into 1st.
Wake is offline   Reply With Quote
Old 09-25-11, 08:53 PM   #3
Malachi292
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2011
Location: Lexington, KY
Bikes: Surly Cross Check, Surly Long Haul Trucker, Trek FX 7.2
Posts: 66
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thank you for the reply.

Unfortunately that does not appear to be the problem.

Again, it shifts through all nine gears fine. The shifter is not in second when the derailleur is in first, the shifter is in first also. It seems that it is just the gauge that is wrong.
Malachi292 is offline   Reply With Quote
Old 09-25-11, 08:59 PM   #4
dsprehe89
Senior Member
 
dsprehe89's Avatar
 
Join Date: May 2011
Location: Maryville Il
Bikes: 2009 Giant Rincon, 1996 Dyno Zone, 198? Raleigh Capri SS
Posts: 449
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Quote:
Originally Posted by Malachi292 View Post
The gauge for my rear Deore shifter is off. It's the M590 shifter.

When I have it in 1st, the red-line is in the position of 2nd, and so it goes all the way up to 9th (which is in the same position as 8th since it's out of room).

Is there any way to reset the red-line so that it is correct again? Everything else is working fine, it shifts fine through all 9 gears. The only problem is the red-line.

Thanks.
A friend of mine had this exact same issue with his 8 speed deore. I cant remember what we did to fix it. I think we just WD-40'd the hell out of it, but the bike had also sat for close to 10 years without riding so all the parts on it just needed broken back in. You might be able to take it apart and just slightly move the little plastic piece that tells what speed you are in over. I'm assuming it is a trigger shifter? If so, they are pretty simple and easy to remove the top and bottom cover and clean out.
dsprehe89 is offline   Reply With Quote
Old 09-26-11, 04:49 AM   #5
sonatageek
Senior Member
 
sonatageek's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Cleveland,Ohio
Bikes:
Posts: 2,763
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
I have 7 speed Shimano rapid fire Alivio shifters on my commuter (a step down from Deore) and while they work fine, the visual display of which gear I am in was not working 4 years and thousands of miles ago. I was under the impression that this was a common problem with many rapid fire units.
__________________
My blog
http://radiocycles.wordpress.com/
sonatageek is offline   Reply With Quote
Old 09-26-11, 10:47 AM   #6
Malachi292
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2011
Location: Lexington, KY
Bikes: Surly Cross Check, Surly Long Haul Trucker, Trek FX 7.2
Posts: 66
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
That's my impression also. I was just hoping someone here might know an easy way to fix it.

Thanks.
Malachi292 is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -6. The time now is 11:39 PM.