Cycling and bicycle discussion forums. 
   Click here to join our community Log in to access your Control Panel  


Go Back   > >

Classic & Vintage This forum is to discuss the many aspects of classic and vintage bicycles, including musclebikes, lightweights, middleweights, hi-wheelers, bone-shakers, safety bikes and much more.

User Tag List

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 05-06-08, 10:02 PM   #1
Spikyho
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2007
Location: Rohnert Park/Davis
Bikes: Bridgestone 300
Posts: 85
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Trek 560 shifter problem

Hey guys, I finally got my hands on a pretty sweet vintage bike. Its a 1987 Red and Yellow Trek 560 and I picked it up for $250 a couple weeks ago. Unfortunately the downtube shifters have been giving me some problems. At first the index shifting was perfect, however a few days ago I was shifting and the shifters weren't clicking and the shifter also seemed to be kind of loose. Also the shifter arm wouldn't stay put and would just shift back to top gear whenever I tried to shift into lower gears on the freewheel. Right now I have them on friction mode and they work alright but I wanna get them to work as index shifters again. I also just tried taking them apart but for some reason they wouldn't go back together properly so yeah theyre just friction right now. Any help would be appreciated and I can get some pics if necessary. Thanks a bunch.


-Ryan
Spikyho is offline   Reply With Quote
Old 05-07-08, 08:42 AM   #2
John E
feros ferio
 
John E's Avatar
 
Join Date: Jul 2000
Location: www.ci.encinitas.ca.us
Bikes: 1959 Capo; 1980 Peugeot PKN-10; 1981 Bianchi; 1988 Schwinn KOM-10;
Posts: 17,312
Mentioned: 6 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 140 Post(s)
You probably won't like my advice, which is simply to leave it in friction mode, as I do on my mountain bike.
__________________
"Early to bed, early to rise. Work like hell, and advertise." -- George Stahlman
Capo [dschaw'-poe]: 1959 Modell Campagnolo, S/N 40324; 1960 Sieger, S/N 42624
Peugeot: 1970 UO-8, S/N 0010468
Bianchi: 1981 Campione d'Italia, S/N 1.M9914
Schwinn: 1988 Project KOM-10, S/N F804069
John E is offline   Reply With Quote
Old 05-07-08, 02:20 PM   #3
Spikyho
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2007
Location: Rohnert Park/Davis
Bikes: Bridgestone 300
Posts: 85
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Yeah thats what im doing but they wont even stay in low gears in friction mode now.
Spikyho is offline   Reply With Quote
Old 05-07-08, 04:21 PM   #4
USAZorro
Seņor Member
 
USAZorro's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: Florence, KY
Bikes: 1954 Hetchins M.O., 1959 Viking Severn Valley, 1970 Raleigh Pro, 1972 Fuji "The Finest", 1974 Raleigh Superbe&Comp, 1976 Raleigh Team Pro, 1996 Giant Iguana, 2000 Bob Jackson Arrowhead
Posts: 14,574
Mentioned: 7 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 72 Post(s)
Tighten the screw that connects the shifter to the braze on (or clamp). If that doesn't work, perhaps you're missing a washer, or have something out of sequence in the assembly.
__________________
In search of what to search for.
USAZorro is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -6. The time now is 09:48 PM.