Cycling and bicycle discussion forums. 
   Click here to join our community Log in to access your Control Panel  


Go Back   > >

Electronics, Lighting, & Gadgets HRM, GPS, MP3, HID. Whether it's got an acronym or not, here's where you'll find discussions on all sorts of tools, toys and gadgets.

User Tag List

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 10-11-09, 06:33 PM   #1
hodie21
Sucking Wheel at the back
Thread Starter
 
hodie21's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Bristol, VA
Bikes: Parlee Z5, Santa Cruz Tallboy
Posts: 777
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Garmin 705 question

I just got the Edge 705 and rode with it for my first time today 100 miles. About 15 miles into my ride at the first steep climb I went to my 2nd screen to see grade and total ascent. Both were 0 along with descent being 0. This stayed the same for the entire 100 miles. The elevation was reading correctly though.

After coming home I uploaded my ride of 100.1 miles into Sports Track and it shows I only rode 67 miles.

What's the deal with this $500 ***. Send it back or what?

Last edited by hodie21; 10-11-09 at 06:33 PM. Reason: spell
hodie21 is offline   Reply With Quote
Old 10-11-09, 06:59 PM   #2
Butcher
Senior Member
 
Join Date: Sep 2007
Location: Kent, WA
Bikes: 2005 S-Works SR Equipped,1978 Tom Ritchie Road bike, Kuwahara Tandem
Posts: 494
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
You may know this but you must be recording your ride or else it will not have grade.
Butcher is offline   Reply With Quote
Old 10-11-09, 07:07 PM   #3
Shimagnolo
Senior Member
 
Shimagnolo's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: Zang's Spur, CO
Bikes:
Posts: 7,433
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 58 Post(s)
Quote:
Originally Posted by Butcher View Post
You may know this but you must be recording your ride or else it will not have grade.
+1
That is one reason I always have the display set to show grade;
If I look down and see "__" for the grade, I know I forgot to start the timer.
Shimagnolo is offline   Reply With Quote
Old 10-11-09, 07:54 PM   #4
hodie21
Sucking Wheel at the back
Thread Starter
 
hodie21's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Bristol, VA
Bikes: Parlee Z5, Santa Cruz Tallboy
Posts: 777
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Quote:
Originally Posted by Butcher View Post
You may know this but you must be recording your ride or else it will not have grade.
Nope, the timer was running. Took me about 6.5 hours and shows I rode 100.1 miles on my ride.
hodie21 is offline   Reply With Quote
Old 10-11-09, 08:12 PM   #5
Shimagnolo
Senior Member
 
Shimagnolo's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: Zang's Spur, CO
Bikes:
Posts: 7,433
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 58 Post(s)
Quote:
Originally Posted by hodie21 View Post
Nope, the timer was running. Took me about 6.5 hours and shows I rode 100.1 miles on my ride.
What version software are you running?
Shimagnolo is offline   Reply With Quote
Old 10-11-09, 08:26 PM   #6
hodie21
Sucking Wheel at the back
Thread Starter
 
hodie21's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Bristol, VA
Bikes: Parlee Z5, Santa Cruz Tallboy
Posts: 777
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
It's showing version 2.1 on my Garmin. Sports Track is current.

Why is it not showing my grade?

Also, only transfering 67 miles of my ride. My ride history on the Garmin shows it was 100 miles with average cadence, speed, etc....
hodie21 is offline   Reply With Quote
Old 10-11-09, 09:16 PM   #7
Shimagnolo
Senior Member
 
Shimagnolo's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: Zang's Spur, CO
Bikes:
Posts: 7,433
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 58 Post(s)
Quote:
Originally Posted by hodie21 View Post
It's showing version 2.1 on my Garmin. Sports Track is current.

Why is it not showing my grade?

Also, only transfering 67 miles of my ride. My ride history on the Garmin shows it was 100 miles with average cadence, speed, etc....
Current sw for the 705 is version 2.90.
I would suggest installing it via the WebUpdater:

http://www8.garmin.com/products/webu...wtoinstall.jsp
Shimagnolo is offline   Reply With Quote
Old 10-12-09, 03:06 AM   #8
JimF22003
Senior Member
 
JimF22003's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Northern VA
Bikes: 2008 Trek Madone 5.5, 2009 Cervelo R3SL tdf edition, Cervelo R5 with Di2
Posts: 2,654
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
I've had that happen at least six or seven times. The unit appears to be functioning fine in other respects, but the elevation never changes and the percent grade is stuck at zero. I heard that it could be a problem with a bad altimeter.
JimF22003 is offline   Reply With Quote
Old 10-12-09, 06:49 AM   #9
MarvelousMark
Senior Member
 
Join Date: May 2008
Bikes:
Posts: 83
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Call Garmin support with that one. It should be displaying the altitude correctly
MarvelousMark is offline   Reply With Quote
Old 10-12-09, 09:17 AM   #10
brian416
Roadie
 
brian416's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: Traverse City, MI
Bikes:
Posts: 1,440
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
If you have it set to 1 second recording with version 2.1, recording is capped at 4 hours, if you upgrade to the newest firmware, it will record as long as you want.
brian416 is offline   Reply With Quote
Old 10-12-09, 09:27 AM   #11
luv2climb
Senior Member
 
Join Date: Oct 2005
Location: Sunny California
Bikes: Madone 6.9 w/ Record Carbon, Look KG461, De Rosa
Posts: 653
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Sounds like you have had two things happen on your ride from what you are describing here.

1. The Edge shows you rode 100.1 miles but when downloaded the history file only contains 67 miles. This appears to be indicating that the history file from the ride is corrupt. This was an issue with early firmware releases and has been corrected for the most part. As mentioned by Shimagnolo use Garmins Webupdater to ensure your Edge is running the current firmware.

2. The grade not showing and ascent/descent not changing are a bit more of a mystery. About once or twice a year mine will do this for one ride and then be fine. Others have had this happen and never return to normal. If it happens again definitly call Garmin as you have a faulty unit.
luv2climb is offline   Reply With Quote
Old 10-12-09, 11:02 AM   #12
hodie21
Sucking Wheel at the back
Thread Starter
 
hodie21's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Bristol, VA
Bikes: Parlee Z5, Santa Cruz Tallboy
Posts: 777
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Quote:
Originally Posted by brian416 View Post
If you have it set to 1 second recording with version 2.1, recording is capped at 4 hours, if you upgrade to the newest firmware, it will record as long as you want.
That's the problem with the transfer of 67 miles. I've upgraded the software but still not sure about the grade problem.
hodie21 is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -6. The time now is 02:44 AM.