Cycling and bicycle discussion forums. 
   Click here to join our community Log in to access your Control Panel  


Go Back   > >

Electronics, Lighting, & Gadgets HRM, GPS, MP3, HID. Whether it's got an acronym or not, here's where you'll find discussions on all sorts of tools, toys and gadgets.

User Tag List

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 03-09-10, 07:31 PM   #1
grwoolf
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2009
Location: Austin
Bikes:
Posts: 1,270
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
My magic shine quit, any advice?

I bought a magicshine headlight back in November and it started acting funny a few weeks ago. Sometimes, I'd plug it in after a ride and the charger light would not go red, but I had run the light for at least an hour. This seemed hit or miss, and then I would plug the battery into the light and nothing (green button would not light). But then, I would plug the battery into the charger for just a second, and then I would plug the light back in and it worked fine. This was all hit or mis, sometime it worked fine, charged, etc.

Now it's totally dead, the charger will not go to red and the light doesn't work either. When I plug in the light, the button flahes green for a split second, then nothing. If I unplug it and plug it back in, nothing (not even a flash). I can get it to flash again if I move it to the charger for a sec and plug it back in, it's like it is re-setting something, but I don't know if that means anything.

Sorry for the lengthy explanation, but I was hoping someone could help pinpoint the problem. I'd like to just get a new battery, headlight, or charger rather then buying an entire new unit, but I'm not sure which part is bad.

I've got an email into geoman, but I'm a month out of my 90 day warranty, so I'm probably out of luck there.
grwoolf is offline   Reply With Quote
Old 03-09-10, 09:03 PM   #2
ItsJustMe
Seņior Member
 
ItsJustMe's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Michigan
Bikes: Windsor Fens, Giant Seek 0 (2014, Alfine 8 + discs)
Posts: 13,028
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 36 Post(s)
Sounds like the battery is dead, to me. But it could be that the light isn't working so the battery is just always fully charged.

I'd put a meter on it to see where the battery is. Also you could try discharging it for a few hours into a 6 volt incandescent lamp or something else that would draw an amp or so, then see if it charges. Actually if it'll light a lamp at all, the battery is fine and it's the lamp.
__________________
Work: the 8 hours that separates bike rides.
ItsJustMe is offline   Reply With Quote
Old 03-10-10, 06:35 AM   #3
AdamDZ 
Bike addict, dreamer
 
AdamDZ's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: Queens, New York
Bikes:
Posts: 5,165
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Did you waterproof your battery? Have you tested the light? If you can come up with an adapter you can connect the light directly to the charger or any other 6-8V power supply to test it. If the light works then it's the battery. It's a known issue, the battery is not waterproof and there is small circuit inside, when it gets water inside the circuit board dies either gradually or instantly. The circuit can be replaced for under $10 shipped.

Adam
AdamDZ is offline   Reply With Quote
Old 03-10-10, 07:11 AM   #4
rumrunn6
Senior Member
 
rumrunn6's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: 25 miles northwest of Boston
Bikes: Bottecchia Sprint
Posts: 14,202
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 130 Post(s)
what did geomangear say?
rumrunn6 is offline   Reply With Quote
Old 03-10-10, 10:41 AM   #5
grwoolf
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2009
Location: Austin
Bikes:
Posts: 1,270
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Quote:
Originally Posted by AdamDZ View Post
Did you waterproof your battery? Have you tested the light? If you can come up with an adapter you can connect the light directly to the charger or any other 6-8V power supply to test it. If the light works then it's the battery. It's a known issue, the battery is not waterproof and there is small circuit inside, when it gets water inside the circuit board dies either gradually or instantly. The circuit can be replaced for under $10 shipped.

Adam
Thanks, This sounds like a battery issue. I actually got the light to fire up for 5 minutes last night, so I don't think it's the light. I didn't do anything to waterproof the battery and have ridden in some pretty nasty stuff the last couple months (and heavy rain right before I started having the problem).

Where do I get the $10 circut to fix this (I assume Geoman, but I have not heard back from him yet)?

So, assuming I get the battery fixed (or buy another one), what is the best way to waterproof them?
grwoolf is offline   Reply With Quote
Old 03-10-10, 11:58 AM   #6
ItsJustMe
Seņior Member
 
ItsJustMe's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Michigan
Bikes: Windsor Fens, Giant Seek 0 (2014, Alfine 8 + discs)
Posts: 13,028
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 36 Post(s)
If you got it to light for 5 minutes, I bet it's just got a bunch of water inside it. Dry it out and see what happens.

First, remove the plastic wrap from the battery. Clean up any corrosion - I use a toothbrush and water - clean water won't hurt anything if it's already wet anyway. Wash out the corrosion.

Leave the wrap off and let it dry.

Once it's dry, try charging it as it sits there. If things are back to normal, wrap it back up using electrical tape or whatever. In the future, put it in a ziplock or something.
__________________
Work: the 8 hours that separates bike rides.
ItsJustMe is offline   Reply With Quote
Old 03-10-10, 12:22 PM   #7
AdamDZ 
Bike addict, dreamer
 
AdamDZ's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: Queens, New York
Bikes:
Posts: 5,165
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
I covered this a while ago in this thread. You will find the related links there. This board is smaller than the one that comes with the original battery, but it works. I fixed my battery with it.

To waterproof it, "paint" it with liquid electrical tape. You can get it from Home Depot or other HW store. Just pay attention to colors, I bough a green one first by mistake.

BTW, cleaning and drying it didn't work for me but do try ItsJustMe's suggestions first.

Adam

Last edited by AdamDZ; 03-10-10 at 12:28 PM.
AdamDZ is offline   Reply With Quote
Old 03-10-10, 12:38 PM   #8
rumrunn6
Senior Member
 
rumrunn6's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: 25 miles northwest of Boston
Bikes: Bottecchia Sprint
Posts: 14,202
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 130 Post(s)
mine rides in a water bottle topped with 2 sandwich bags and 2 rubber bands. when it's pouring I wrap the connector with a couple winds of hockey tape
Attached Images
File Type: jpg battery in bottle small.jpg (74.0 KB, 12 views)
rumrunn6 is offline   Reply With Quote
Old 03-10-10, 06:17 PM   #9
grwoolf
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2009
Location: Austin
Bikes:
Posts: 1,270
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Update - I cut open the battery and the circuit is totally corroded. I'm amazed it was working last week.

I also got a message back from geomangear and they are going to warranty the unit, even though it's a bit out of the 90 day mfg warranty window. It's great to see companies standing behind their product. I will certainly take more care to prevent moisture in the new battery.
grwoolf is offline   Reply With Quote
Old 03-14-10, 09:05 AM   #10
grwoolf
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2009
Location: Austin
Bikes:
Posts: 1,270
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Another update - I already received the new battery from Geomangear and everthing is workingn great. I just need to seal the new battery now.

I'm really impressed with their customer service, exceeded any expectations I had. Many of these internet companies have great prices, but it's typically slow and painful if you have a problem. The light was technically out of warranty by about a month, but Geomangear sent me another battery and charger first class mail prior to even receiving my bad stuff (that I just sent on Friday).
grwoolf is offline   Reply With Quote
Old 03-14-10, 11:12 AM   #11
ItsJustMe
Seņior Member
 
ItsJustMe's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Michigan
Bikes: Windsor Fens, Giant Seek 0 (2014, Alfine 8 + discs)
Posts: 13,028
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 36 Post(s)
Those old batteries are probably fine, just the wiring and circuitry are shot. Don't throw them out; keep them and dink around and see if you can wind up with a spare battery, or send them to one of us as a gift (not me, I already have a spare, though I'd be happy to try to fix it for you, as others have already offered).

Personally at this point I think I would go to a P7 flashlight if I had to do it over. I've found that medium mode on a P7 is enough light for me, and that gives me a 90+ minute runtime, and flashlights ARE waterproof.
__________________
Work: the 8 hours that separates bike rides.
ItsJustMe is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -6. The time now is 11:39 PM.