Advertise on Bikeforums.net



User Tag List

Results 1 to 3 of 3
  1. #1
    Member snydly's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Anchorage, Alaska
    My Bikes
    Salsa Dos 'Niner, C'dale T800
    Posts
    49
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Garmin 705 communication problems

    I swear I've read about this before somewhere in these forums, but I can't find any info now.

    My 705 works fine on the bike. When I try to upload to Garmin Connect, it just hangs there. When I look at the drives in My Computer, it shows both the removable disk and the SD map drive on the GPS. Trying to open the removable disk prompts me that it's not formatted and asks me if I want to format it. I can browse the SD map drive fine.

    I downloaded the newest version of Web Updater, but it does not recognize any GPS attached to the computer.

    I've done numerous soft (mode+lap) and hard resets (mode+power)

    I've tried the "bootlock" method of holding joystick in up position (GPS powered off) while plugging in the USB and using Web Updater.

    I'm guessing I have a corrupted data file, but I need to get the computer to recognize the unit before I can repair the data file. Sorry for the lengthy post, but does anyone have any suggestions? Thanks!

  2. #2
    Member snydly's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Anchorage, Alaska
    My Bikes
    Salsa Dos 'Niner, C'dale T800
    Posts
    49
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ok, answered my own question, but I'll post for reference. Gave up searching the internet and call Garmin support. They directed me to reformat the main Garmin drive (not the SD card drive) using FAT32 and full format. I was reluctant to do this because I had 2 weeks of data I hadn't saved yet, but I followed the tech's instructions.

    Next I had to recreate a folder labeled "Garmin" under the root directory, and two subfolders labeled "Courses" and "GPX". The tech emailed me an image to copy to the Garmin folder that included two files named "fs_image.ver" and "gmapbmap.img".

    After that, I disconnected the GPS and let it reboot. Now everything works as it's supposed to again. I suppose as a precaution, you could back those two files up and follow these same instructions to recover from an error like mine. Hopefully this helps...

  3. #3
    Member Spinner54's Avatar
    Join Date
    Sep 2009
    Location
    Toronto
    My Bikes
    Marin Stelvio Ultegra
    Posts
    25
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    snydly

    Thank you, your instructions allow me to get my 705 working again. Its a pain I lost the data, at least it is working again. I was using a course I downloaded and it was reverse to the map on the site I think us riding backwards gave the virtual rider a headache and I could not boot my unit no matter what I did. The ride was great so I didnt really care

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •