Advertise on Bikeforums.net



User Tag List

Results 1 to 4 of 4
  1. #1
    Senior Member bernmart's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Pasadena, CA
    My Bikes
    Specialized Roubaix Pro
    Posts
    807
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Garmin Edge 305 behaving oddly

    This is my second 305--the first had the well-known loose battery problem, and would spontaneously shut off in mid-ride. Though long out of warranty Garmin replaced it with a refurbished unit (yay, Garmin), which works reliably and perfectly.

    EXCEPT: I have the until set up so that one display window shows cumulative altitude gain. The display routinely shows 15% or so less altitude gain then is actually the case--no matter how long or hilly the ride. When I download the data to my desktop the correct altitude is transferred!

    I find this baffling and annoying. Any ideas? No one I've talked to has ever heard of such a thing before.
    Specialized Roubaix Pro
    Specialized Sequoia Elite

  2. #2
    Surf Bum
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Pacifica, CA
    My Bikes
    Vintage Trek, Vintage Diamond Back Mountain Bike, Bianchi Axis CrossBike
    Posts
    2,011
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    I see different numbers on the machine, the garmin software, and other brands of software. Described here:

    http://www.bikeforums.net/showthread...nt-conclusions
    Want to buy: 56mm-58mm Ritchey road frame

  3. #3
    Senior Member bernmart's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Pasadena, CA
    My Bikes
    Specialized Roubaix Pro
    Posts
    807
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Thanks so much for the quick reply. I use both the Garmin Center and Ascent, and the elevation gain figures on both programs always agree with each other. It's the display on the 305's screen that's off. I've checked this against others' computers and known climbs. As I said, puzzling.
    Specialized Roubaix Pro
    Specialized Sequoia Elite

  4. #4
    Senior Member
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    Orange County, CA
    Posts
    2,095
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quote Originally Posted by bernmart View Post
    Thanks so much for the quick reply. I use both the Garmin Center and Ascent, and the elevation gain figures on both programs always agree with each other. It's the display on the 305's screen that's off. I've checked this against others' computers and known climbs. As I said, puzzling.
    Reset to factory specs then reupdate the firmware?

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •