Advertise on Bikeforums.net



User Tag List

Results 1 to 14 of 14
  1. #1
    Senior Member CHAUSE1's Avatar
    Join Date
    Oct 2011
    Location
    Wilmington, North Carolina
    My Bikes
    Felt Z5, Trek 7100
    Posts
    58
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Cateye Strada Double Wireless

    Hey guys...hope you can help me with this one. I bought this Cateye mainly so I could tell my speed and cadence while on my trainer. It works great for that...no problem. The only problem and I can not figure out why, but it will not work when I ride on the road. As soon as I get it off the trainer, it works off and on and mostly off, while on the road. Just wondering if anyone else has had this same problem. Thanks!!!

  2. #2
    Senior Member
    Join Date
    Sep 2007
    Posts
    8,526
    Mentioned
    4 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Nothing works?

    Doesn't quite make sense.

    You should be able to demonstrate that things work without riding.

    The cadence should display when you turn the crank (backwards).
    The speed should display when you spin the wheel.

  3. #3
    Senior Member CHAUSE1's Avatar
    Join Date
    Oct 2011
    Location
    Wilmington, North Carolina
    My Bikes
    Felt Z5, Trek 7100
    Posts
    58
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Everything works great while on the trainer, but once I hit the road it quits! Sometimes it works for a brief period on the road, but not more then 30 seconds. I am so lost, I can not figure it out, just thought someone out there has seen this before. Thanks for the reply.
    Last edited by CHAUSE1; 05-21-13 at 08:18 PM.

  4. #4
    Senior Member
    Join Date
    Sep 2007
    Posts
    8,526
    Mentioned
    4 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quote Originally Posted by CHAUSE1 View Post
    Everything works great while on the trainer, but once I hit the road it quits! Sometimes it works for a brief period on the road, but not more then 30 seconds. I am so lost, I can not figure it out, just thought someone out there has seen this before. Thanks for the reply.
    1) Works on trainer.
    2) Fails on road.
    3) Works on trainer?

    ???

    Yours is a strange problem.

    Are you using a wierd LED light on the road?

    The likely problem is related to magnet position and sensor position (and those things moving around).

    If those things are set, there isn't much you can fix.

    Did you buy it from a shop?

    (Cateye has a 2 y warrenty.)

    Does it work when spinning the wheel or the crank (not riding)?

  5. #5
    Senior Member
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    SoCal
    My Bikes
    Roubaix SL4 Expert
    Posts
    2,334
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    I have a Cateye double wireless computer. It doesn't work with my LED headlight on steady. The sensor could be on too loose causing it to move around on the road. Mine stops working every once in a while if the sensor position moves. All I have to is reposition the sensor and it will start working again.

  6. #6
    Senior Member AndreyT's Avatar
    Join Date
    Nov 2011
    Location
    CA
    Posts
    171
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quote Originally Posted by CHAUSE1 View Post
    Everything works great while on the trainer, but once I hit the road it quits!
    "Works" and "quits" is not exactly a meaningful description of the problem. What does "quits" mean specifically??? It turns off entirely? It starts to display meaningless data? Something else?

  7. #7
    Senior Member CHAUSE1's Avatar
    Join Date
    Oct 2011
    Location
    Wilmington, North Carolina
    My Bikes
    Felt Z5, Trek 7100
    Posts
    58
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Sorry what I am meaning by quits, is it does not get a reading. It goes to zeros. I do think it has to do with my Garmin Edge 200 or my Nite Rider lumens 500.

  8. #8
    Senior Member CHAUSE1's Avatar
    Join Date
    Oct 2011
    Location
    Wilmington, North Carolina
    My Bikes
    Felt Z5, Trek 7100
    Posts
    58
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    I also have a Nite Rider Lumens 500 and a Garmin Edge 200. I guess that is my problem, I might be able to reposition them. Thanks!

  9. #9
    Banned
    Join Date
    Aug 2012
    Location
    Auzeville-Tolosane, Midi-Pyrénées
    My Bikes
    Redline Carbon Conquest Team, Colnago X-Lite (Wrecked, Stripped, Wal-Arted), Ibis Hakkalugi (STOLEN!!!), Bianchi Imola, Bianchi San Jose, Soma DC DC
    Posts
    301
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    I have a piece of garbage Sigma 1009 STS that exhibits the same symptoms. Very reliable on the trainer, and on the road it's roughly 90% good for the first 1000km, then 50/50 for the next 1000km, then progressively degrading to the point of non-reliability by 3000km. It has over 3000km on the winter indoors and has never once exhibited a problem. This unit doesn't even have a cadence, just a clock, speed, and average.

    Changed the battery but same problem.

    Changed the wheel sensor...Solution!!! New sensor was a hand-up freebie at LBS that I patronage.

  10. #10
    Senior Member
    Join Date
    Sep 2007
    Posts
    8,526
    Mentioned
    4 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quote Originally Posted by CHAUSE1 View Post
    I also have a Nite Rider Lumens 500 and a Garmin Edge 200. I guess that is my problem, I might be able to reposition them. Thanks!
    It's much more likely the light would cause the problem than the Garmin.

    You have to make sure you do the same thing (as much as possible) on the road that you are doing on the trainer.

  11. #11
    Member
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Jacksonville, FL
    My Bikes
    2009 Cannondale Six Carbon 3
    Posts
    39
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    The Strada wireless is very picky about where the magnets are placed. They need to be very close to the sending unit. I am guessing that when you get out on the road - the sending unit and/or sensorsget jiggled and move out of place. Adjust and place them very carefully, tie down tightly with cable ties. I've been using the Strada double wireless for a year and really like it once I figured out the issues.

  12. #12
    Spinning @ 33 RPM Glynis27's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    NE Ohio
    My Bikes
    '89 Fuji Saratoga, '97 Schwinn Mesa SS, '07 Felt F1X, '10 Transition TransAM, '11 Soma Analog SS
    Posts
    746
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    It's most likely the light causing the problem. We see that issue quite frequently and it's the only thing that keeps me from buying a wireless computer. You can try moving them as far from each other as possible, but you still may have problems periodically. Could also try moving the light to your head if possible.
    1989 Fuji Saratoga
    1997 Schwinn Mesa SS
    2007 Felt F1X
    2008 Transition Vagrant SOLD!
    2010 Transition TransAM
    2011 Soma Analog SS

  13. #13
    Senior Member cyclist2000's Avatar
    Join Date
    Sep 2009
    Location
    Up
    My Bikes
    Masi (retired), Giant TCR, Eisentraut, Jamis Aurora Elite, Zullo (trainer bike), Cannondale, Stumpjumper, Waterford(N+1), Tern D8 (N+1)
    Posts
    2,825
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Start by removing everything off the bike except the cat eye. If it doesn't work then its not the Garmin or the Niterider. if it starts working again start adding the other equipment back on one item at a time and see which is affecting the cat eye.

    or you can call cateye, I have in the past and they have been very helpful
    I don't do vintage, I bought them new, rode them, kept them. Now they are just old bikes
    http://www.flickr.com/photos/bustercrb/sets/72157623483647522/

  14. #14
    aka Phil Jungels Wanderer's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    North Aurora, IL
    My Bikes
    Road & Hybrid
    Posts
    5,523
    Mentioned
    4 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Or, try to find a wired model. Mine works every time.

    "Retirement is the best job I ever had!" Me, 2009


    Specialized Crosstrail Sport - '08
    Nishiki Sport - misappropriated from my youngest son (circa 1984)
    Marin Stinson - misappropriated by my youngest grandson - '01
    "The Beast" - 1990 Schwinn Airdyne (in the basement for winter torture)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •