Cycling and bicycle discussion forums. 
   Click here to join our community Log in to access your Control Panel  


Go Back   > >

Electronics, Lighting, & Gadgets HRM, GPS, MP3, HID. Whether it's got an acronym or not, here's where you'll find discussions on all sorts of tools, toys and gadgets.

User Tag List

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 05-18-14, 09:42 PM   #26
njkayaker
Senior Member
 
Join Date: Sep 2007
Bikes:
Posts: 9,503
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 78 Post(s)
Quote:
Originally Posted by Gus90 View Post
Because I feel it's just another thing we don't really need that intrudes on being in the moment and I felt like commenting on it. Checking text messages while riding a bicycle seems about as great as doing it while driving. Worse, isn't the point of cycling to enjoy the ride? That was my point.
You can turn it off. It doesn't "intrude" on you unless you have problems turning it off.

The feature might let some people to "enjoy the ride" by allowing them to ride when they also need to be able to be contacted.

The point about "distracted riding" is worth making (but the problem with texting might be typing, not reading). (It only took you 4 posts to mention it!)

Quote:
Originally Posted by Gus90 View Post
I also acknowledged it would still be better than having to stop your ride to check your phone. So I'm not dismissing this feature either. Have I justified myself sufficiently to you now that I am allowed to express an opinion?
I'm just expressing an opinion. (And, no, you haven't justified yourself at all. That's another opinion.)

Last edited by njkayaker; 05-18-14 at 09:46 PM.
njkayaker is offline   Reply With Quote
Old 05-18-14, 09:42 PM   #27
raqball
Senior Member
Thread Starter
 
raqball's Avatar
 
Join Date: Jan 2014
Bikes:
Posts: 694
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Quote:
Originally Posted by Gus90 View Post
I forget where the thread was here but not too long ago, some yahoo actually was asking about the best way to mount their iPad on their bike.
Now that would be pretty funny looking.. I wonder if he/she ever got it mounted?? LOL

The 1000 is freaking HUGE!! I put it next to my iPhone 5S and it's almost the same size...
raqball is offline   Reply With Quote
Old 05-18-14, 09:46 PM   #28
Gus90
Senior Member
 
Gus90's Avatar
 
Join Date: Mar 2014
Location: Chicago (suburbs)
Bikes: A few too many
Posts: 805
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Quote:
Originally Posted by njkayaker View Post
You can turn it off. It doesn't "intrude" on you unless you have problems turning it off.

The feature might let some people to "enjoy the ride" by allowing them to ride when they also need to be able to be contacted.

The point about "distracted riding" is worth making (but the problem with texting might be typing, not reading).


I'm just expressing an opinion. (And, no, you haven't justified yourself at all. That's another opinion.)
Gus90 is offline   Reply With Quote
Old 05-19-14, 09:20 AM   #29
njkayaker
Senior Member
 
Join Date: Sep 2007
Bikes:
Posts: 9,503
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 78 Post(s)
You are not making any more sense.
njkayaker is offline   Reply With Quote
Old 05-19-14, 10:22 AM   #30
raqball
Senior Member
Thread Starter
 
raqball's Avatar
 
Join Date: Jan 2014
Bikes:
Posts: 694
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
The 'locked screen' bug surfaced again this morning while I was loading a new segment via WiFi connection..

Put the unit to sleep and immediately woke it back up and all was back to normal..

The 'locked screen' happened pretty often with 2.10 but is obviously still there in 2.20..
raqball is offline   Reply With Quote
Old 05-19-14, 04:00 PM   #31
raqball
Senior Member
Thread Starter
 
raqball's Avatar
 
Join Date: Jan 2014
Bikes:
Posts: 694
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Today's ride was one of my shorter routes.. I chickened out because of the winds.. Only went 32 miles into heavy headwinds for half the ride..

A few issues before the ride even started.. Initially Bluetooth connected with no problem but the sync with Garmin Connect failed. I did this dance a few times and no dice. I was able to get the Edge to sync with Gamin Connect but I had to reboot the iPhone 1st..

Then I attempted to load a course.. No dice! The circle just kept spinning saying 'loading course'.. I gave up after a few minutes and rebooted the Edge. Next I did the Bluetooth connect and fail to sync with Garmin Connect dance AGAIN...

After sorting it all out the ride went smooth and I had no issues.. I did demolish my previous best on a segment climb today so that was awesome!

No 'locked screen' issues while riding. I am using the Edge remote and have never had an issue or this message when using it. The 'locked screen' issue only presents itself when manually interacting with the screen..

My K-Edge XL shipped today and my Garmin wireless speed and cadence sensors shipped today. With some luck, I hope to have them in my grubby paws on Wednesday..

Last edited by raqball; 05-19-14 at 04:03 PM.
raqball is offline   Reply With Quote
Old 05-19-14, 07:12 PM   #32
lhendrick
Senior Member
 
Join Date: Nov 2011
Location: New York and Florida
Bikes: Surly LHT, Trek 2100, Trek 7000 (1995 or so) Trek 7000
Posts: 236
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Oh Gus
lhendrick is offline   Reply With Quote
Old 05-20-14, 06:14 AM   #33
Gus90
Senior Member
 
Gus90's Avatar
 
Join Date: Mar 2014
Location: Chicago (suburbs)
Bikes: A few too many
Posts: 805
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Quote:
Originally Posted by raqball View Post
Today's ride was one of my shorter routes.. I chickened out because of the winds.. Only went 32 miles into heavy headwinds for half the ride..

A few issues before the ride even started.. Initially Bluetooth connected with no problem but the sync with Garmin Connect failed. I did this dance a few times and no dice. I was able to get the Edge to sync with Gamin Connect but I had to reboot the iPhone 1st..

Then I attempted to load a course.. No dice! The circle just kept spinning saying 'loading course'.. I gave up after a few minutes and rebooted the Edge. Next I did the Bluetooth connect and fail to sync with Garmin Connect dance AGAIN...

After sorting it all out the ride went smooth and I had no issues.. I did demolish my previous best on a segment climb today so that was awesome!

No 'locked screen' issues while riding. I am using the Edge remote and have never had an issue or this message when using it. The 'locked screen' issue only presents itself when manually interacting with the screen..

My K-Edge XL shipped today and my Garmin wireless speed and cadence sensors shipped today. With some luck, I hope to have them in my grubby paws on Wednesday..
sounds like it's even more buggy than my 810 has been. I'm sure they'll fix it eventually, hopefully quicker than it took them with the 810. I hate it when a company releases an incomplete product to the market so first adopters can serve as beta testers.

having said that if this thing was short enough to fit on my current kedge mount i probably would have bought it and given my wife my 810 instead of buying here a 510. Having to buy 4 new mounts for my 4 bikes and possibly new speed and cadence sensors is just too much hassle and expense to get some of the new features. Anyone know if the 1000 works with the gsc-10 sensors?

Last edited by Gus90; 05-20-14 at 06:26 AM.
Gus90 is offline   Reply With Quote
Old 05-20-14, 06:15 AM   #34
Gus90
Senior Member
 
Gus90's Avatar
 
Join Date: Mar 2014
Location: Chicago (suburbs)
Bikes: A few too many
Posts: 805
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Quote:
Originally Posted by lhendrick View Post
Oh Gus
At some point its pointless to try and defend a point of view with people that insist their view is best, potato potato, tomato tomato.
Gus90 is offline   Reply With Quote
Old 05-20-14, 06:25 AM   #35
Gus90
Senior Member
 
Gus90's Avatar
 
Join Date: Mar 2014
Location: Chicago (suburbs)
Bikes: A few too many
Posts: 805
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Problem solved, who needs a garmin 1000? With this i can now get text messages, read a book, watch a movie, update facebook, find friends, navigate, play games, and everything in between. Including arguing with obvious forum trolls like you know who.



Of course I will need a charger too...

Attached Images
File Type: jpg image.jpg (62.5 KB, 15 views)

Last edited by Gus90; 05-20-14 at 07:16 PM.
Gus90 is offline   Reply With Quote
Old 05-20-14, 06:41 AM   #36
spdntrxi
Senior Member
 
Join Date: Oct 2013
Location: East Bay Area ,CA
Bikes: Parlee,BMC,Specialized and Trek
Posts: 1,256
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 11 Post(s)
^ I use that on the trainer ( no charger )
spdntrxi is online now   Reply With Quote
Old 05-20-14, 09:16 AM   #37
raqball
Senior Member
Thread Starter
 
raqball's Avatar
 
Join Date: Jan 2014
Bikes:
Posts: 694
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Quote:
Originally Posted by Gus90 View Post
Anyone know if the 1000 works with the gsc-10 sensors?
Yes the GSC-10 works with the Edge 1000
raqball is offline   Reply With Quote
Old 05-20-14, 03:01 PM   #38
njkayaker
Senior Member
 
Join Date: Sep 2007
Bikes:
Posts: 9,503
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 78 Post(s)
Quote:
Originally Posted by raqball View Post
Yes the GSC-10 works with the Edge 1000
The new and old speed/cadence sensors look exactly the same to the head unit.

The head unit has no idea what type of sensor is transmitting the data.

You can use the old/new sensors with any of the Edges (200/500/510/800/810/1000, etc).

It's also less work to program and debug.

It's kind of a basic point of the ANT+ stuff.

Last edited by njkayaker; 05-20-14 at 03:08 PM.
njkayaker is offline   Reply With Quote
Old 05-20-14, 04:16 PM   #39
pavemen
Senior Member
 
pavemen's Avatar
 
Join Date: Mar 2014
Location: California
Bikes: 2014 Trek Domane 2.0
Posts: 112
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Quote:
Originally Posted by raqball View Post
Yes the GSC-10 works with the Edge 1000
Works with a Samgung S4 and a few others as well..... No computer needed
pavemen is offline   Reply With Quote
Old 05-20-14, 08:07 PM   #40
Gus90
Senior Member
 
Gus90's Avatar
 
Join Date: Mar 2014
Location: Chicago (suburbs)
Bikes: A few too many
Posts: 805
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Quote:
Originally Posted by njkayaker View Post
The new and old speed/cadence sensors look exactly the same to the head unit.

The head unit has no idea what type of sensor is transmitting the data.

You can use the old/new sensors with any of the Edges (200/500/510/800/810/1000, etc).

It's also less work to program and debug.

It's kind of a basic point of the ANT+ stuff.
Gus90 is offline   Reply With Quote
Old 05-20-14, 09:42 PM   #41
IndianaRecRider 
LET'S RIDE!!
 
IndianaRecRider's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Location: The Hoosier State
Bikes: 2013 Fuji Absolute 1.4
Posts: 1,041
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 8 Post(s)
Quote:
Originally Posted by Gus90 View Post
sounds like it's even more buggy than my 810 has been. I'm sure they'll fix it eventually, hopefully quicker than it took them with the 810. I hate it when a company releases an incomplete product to the market so first adopters can serve as beta testers.

having said that if this thing was short enough to fit on my current kedge mount i probably would have bought it and given my wife my 810 instead of buying here a 510. Having to buy 4 new mounts for my 4 bikes and possibly new speed and cadence sensors is just too much hassle and expense to get some of the new features. Anyone know if the 1000 works with the gsc-10 sensors?
I hear ya. In addition to cycling, another hobby I enjoy is amateur and scanner radio. Uniden Corp released two new scanner models in January of this year. Things are so damn buggy one would swear that they were not beta tested at all before being released to the general public. Uniden claims they were, but you've got to wonder about that. They've already had to recall one of the models due to a headphone jack issue.

I realize that all bugs won't be found during testing, but sometimes it seems like a company isn't even trying. "Let's just get the latest and greatest to the market" seems to be the thinking.

Sometimes I guess it's just a case of "caveat emptor."
__________________
Cycling....if you're not having fun, you're definitely doing it wrong!!
Please visit my ride video page at.... https://www.youtube.com/channel/UCrH...W_KbTZTJFZE5QA
Go Red Riders!!


IndianaRecRider is offline   Reply With Quote
Old 05-20-14, 09:57 PM   #42
raqball
Senior Member
Thread Starter
 
raqball's Avatar
 
Join Date: Jan 2014
Bikes:
Posts: 694
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
In all fairness here I think the Edge 1000 has been pretty stable.. Other than a few bugs, I am really liking it over my 810..

The 810, for me at least, was a disaster that I could never get to work as promised / advertised..

As far as the 810 goes, Garmin did recently release firmware 3.0 for it and that did solve most of the issues that I was having with it. By that time I had already sworn it off as dead to me..

I am really diggin the 1000 though even with it's minor annoyances..
raqball is offline   Reply With Quote
Old 05-21-14, 06:27 AM   #43
Gus90
Senior Member
 
Gus90's Avatar
 
Join Date: Mar 2014
Location: Chicago (suburbs)
Bikes: A few too many
Posts: 805
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Quote:
Originally Posted by raqball View Post
In all fairness here I think the Edge 1000 has been pretty stable.. Other than a few bugs, I am really liking it over my 810..

The 810, for me at least, was a disaster that I could never get to work as promised / advertised..

As far as the 810 goes, Garmin did recently release firmware 3.0 for it and that did solve most of the issues that I was having with it. By that time I had already sworn it off as dead to me..

I am really diggin the 1000 though even with it's minor annoyances..
the ongoing problem with my 810 is that every so often my last ride gets stuck in a loop loading when I try to bring it back up to review it. then i have to go and delete all rides and it drives me nuts. they were supposed to fix this with the last software patch but it still happens. i have plenty of available memory on the device, it's just so frustrating that it really puts garmin in a bad light for me. i've researched the problem in their forums and have even written to their support to no avail. Makes me mad.

The main issue preventing me from upgrading to the 1000, other than being disappointed in Garmin for my crappy 810, is that if I understand the reviews correctly, you can't enter multiple bicycle profiles. If that's true, it really sucks, I have 4 bikes I swap my current Garmin between and it's a must have feature for me. That and the fact I'd need to buy 4 new k-edge mounts not that it's that expensive, just a hassle.
Gus90 is offline   Reply With Quote
Old 05-21-14, 09:49 AM   #44
njkayaker
Senior Member
 
Join Date: Sep 2007
Bikes:
Posts: 9,503
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 78 Post(s)
Quote:
Originally Posted by raqball View Post
In all fairness here I think the Edge 1000 has been pretty stable.. Other than a few bugs, I am really liking it over my 810..

The 810, for me at least, was a disaster that I could never get to work as promised / advertised..

As far as the 810 goes, Garmin did recently release firmware 3.0 for it and that did solve most of the issues that I was having with it. By that time I had already sworn it off as dead to me..

I am really diggin the 1000 though even with it's minor annoyances..
It's good news that the 1000 is working well for you.

The 800 has worked very well for me but I got it with later firmware (it's possible that there were excessive problems with earlier versions of the 800 firmware).
njkayaker is offline   Reply With Quote
Old 05-21-14, 10:03 AM   #45
raqball
Senior Member
Thread Starter
 
raqball's Avatar
 
Join Date: Jan 2014
Bikes:
Posts: 694
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
My K-Edge XL and the new Garmin speed and cadence sensors are out for delivery today.. My mail comes early so I will plop them on, pair up the sensor and hit the road today..

I will post back later after that ride to see how the new sensors behave..
raqball is offline   Reply With Quote
Old 05-21-14, 05:14 PM   #46
raqball
Senior Member
Thread Starter
 
raqball's Avatar
 
Join Date: Jan 2014
Bikes:
Posts: 694
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
K-Edge XL and the sensors came this morning..

The K-Edge XL is a night and day improvement over the included Garmin Out Front..

The sensors connected and paired up just fine and I had no issues with them during the ride. I put the speed sensor on the rear hub (can go on either the front or rear) and the cadence sensor goes on the non drive side crank arm..

Worked like a charm! I am a happy camper!
raqball is offline   Reply With Quote
Old 05-28-14, 07:35 PM   #47
kitebrdr
Newbie
 
Join Date: May 2014
Bikes:
Posts: 1
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Iphone 5s

I recently got mine. Went on a quick ride. The bluetooth disconnects, but I deleted and paired again and it seemed stable.

However, i am no able to receive text notifications.

Do i have to have a setting on my iPhone 5S for the notification to show?

Or is the a setting in the Garmin 1000 that I have to setup?

Thanks
kitebrdr is offline   Reply With Quote
Old 05-28-14, 10:18 PM   #48
raqball
Senior Member
Thread Starter
 
raqball's Avatar
 
Join Date: Jan 2014
Bikes:
Posts: 694
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Make sure on the iPhone that Text and Phone are set up / enabled in Notification Center:

Settings --> Notification Center --> Phone --> Show in Notification Center is turned on

Check the same for Messages

Next check your Bluetooth on the iPhone

Settings --> Bluetooth.. Do you see BT_Edge 1000 and BLE_Edge 1000?

BLE is the connection for text and phone notifications..

Lastly, on the Edge 1000 and If BT is properly setup and paired you should navigate to

Settings --> Bluetooth --> Enable (turned on) and --> Call and Text Alerts (tuned on)

Hope that helps..

Last edited by raqball; 05-28-14 at 10:23 PM.
raqball is offline   Reply With Quote
Old 05-30-14, 08:30 AM   #49
Raidboss
Member
 
Join Date: Jul 2011
Location: Los Angeles, CA
Bikes: Cannondale CAAD 8 105
Posts: 29
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Quote:
Originally Posted by raqball View Post
K-Edge XL and the sensors came this morning..

The K-Edge XL is a night and day improvement over the included Garmin Out Front..

The sensors connected and paired up just fine and I had no issues with them during the ride. I put the speed sensor on the rear hub (can go on either the front or rear) and the cadence sensor goes on the non drive side crank arm..

Worked like a charm! I am a happy camper!
1. Thank you for all the information and the review. This item is very new and there isn't a lot of reviews beyond a I boxing or first look. Appreciate you taking the time to share your experiences.

2. My edge is on order and was wondering if you could show us a pic of what the new out front mount your ordered looks like as it sounds like I need to get that baby is the mail to enjoy with my edge when it gets in.

Again thank you for sharing.
Raidboss is offline   Reply With Quote
Old 05-30-14, 10:11 AM   #50
raqball
Senior Member
Thread Starter
 
raqball's Avatar
 
Join Date: Jan 2014
Bikes:
Posts: 694
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Quote:
Originally Posted by Raidboss View Post
could show us a pic of what the new out front mount your ordered looks like as it sounds like I need to get that baby is the mail to enjoy with my edge when it gets in.
Sure here you go.. The included 'Out Front' mount and the K-Edge XL

Here is the included 'Out Front' mount and it's not really 'Out Front'




Here is the K-Edge XL.. It does put the unit 'Out Front' and is much better but it costs $45..

raqball is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -6. The time now is 09:36 PM.