Advertise on Bikeforums.net



User Tag List

Results 1 to 15 of 15
  1. #1
    Virtulized geek MsMittens's Avatar
    Join Date
    Sep 2004
    Location
    NYC, NY
    My Bikes
    Modified Davinci (single speed) and custom Gunnar Rock Tour
    Posts
    523
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Wireless ID Settings?

    I recently replaced the batteries in both my cycling computer (Cateye Double Wireless CD300DW) and my wireless sensor. This ended up reset the wireless ID to 11. And the result was interference up the wazoo. Apparently my usual 21KM ride was now 17KM. So I reset it last night and ended up with an ID of 10. No better since the ride was now 15KM (I seem to be losing mileage here). So this morning I futzed with it and finally got it to an ID of 1. I was curious, for those that use wireless in urban areas, what the best ID was with the least amount of interference? (I know I will get some since Wireless APs are common but I shouldn't be having this many difficulties)

  2. #2
    cab horn
    Join Date
    Jun 2004
    Location
    Toronto
    My Bikes
    1987 Bianchi Campione
    Posts
    28,295
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ahh, the joys of wireless. I take it that it's not recording speed from the inteference? Or is the interference giving you zero or very low readings?

  3. #3
    Virtulized geek MsMittens's Avatar
    Join Date
    Sep 2004
    Location
    NYC, NY
    My Bikes
    Modified Davinci (single speed) and custom Gunnar Rock Tour
    Posts
    523
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    I take it that it's not recording speed from the inteference? Or is the interference giving you zero or very low readings?
    Both. It seems to vary depending upon where I am. I gave up on wired because I kept managing to get the wired cut and couldn't get it to work afterwards.

  4. #4
    Virtulized geek MsMittens's Avatar
    Join Date
    Sep 2004
    Location
    NYC, NY
    My Bikes
    Modified Davinci (single speed) and custom Gunnar Rock Tour
    Posts
    523
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Hrmmm... Well, it was better with the ID of 1 but not great. I'm still missing about a km and a half... I might just get a wired one again for the new bike. It's weird that this started up all of a sudden and rather frustrating.

  5. #5
    'Mizer Cats are INSANE Mentor58's Avatar
    Join Date
    May 2005
    Location
    Clarksville, TN
    My Bikes
    C-dale T800
    Posts
    808
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Just an idea, you may be fighting two problems here. When you replaced the battery, did you go in and reset the wheel size value to be correct? If not, then that may be part of your problem, if you did, well, it never hurts to double check the simple stuff some times. The fact that it keeps changing readings based on the wireless ID would make me think that there is an interference problem someplace. I have no idea what freq range those things run in, or how they format a signal.

    Steve W

  6. #6
    Virtulized geek MsMittens's Avatar
    Join Date
    Sep 2004
    Location
    NYC, NY
    My Bikes
    Modified Davinci (single speed) and custom Gunnar Rock Tour
    Posts
    523
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    If not, then that may be part of your problem, if you did, well, it never hurts to double check the simple stuff some times.
    Oh ya. Double and triple checked that. They're ok.

    The fact that it keeps changing readings based on the wireless ID would make me think that there is an interference problem someplace. I have no idea what freq range those things run in, or how they format a signal.
    IIRC, every wireless computer runs on 2.4Ghz. This means it will get interference from every little wireless hub, router, switch and cordless phone out there. What's weird is that last week I didn't have this issue and yet I'm doing the same route through a fairly populated area. The trick is to find a frequency (aka ID) that isn't as commonly used by other devices in the 2.4Ghz range (somewhat difficult and requires a bit of trial and error). Since it's split into 11 frequencies and the more common ones are 7, 10 and 11 I might be able to find some refuge in some of the others. Maybe 8 would be better...

  7. #7
    Senior Member skydive69's Avatar
    Join Date
    Sep 2004
    Location
    Seminole, FL
    My Bikes
    Guru Geneo, Specialized Roubaix Pro, Guru chron 'alu, Specialized Sequoia
    Posts
    2,258
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quote Originally Posted by MsMittens
    I recently replaced the batteries in both my cycling computer (Cateye Double Wireless CD300DW) and my wireless sensor. This ended up reset the wireless ID to 11. And the result was interference up the wazoo. Apparently my usual 21KM ride was now 17KM. So I reset it last night and ended up with an ID of 10. No better since the ride was now 15KM (I seem to be losing mileage here). So this morning I futzed with it and finally got it to an ID of 1. I was curious, for those that use wireless in urban areas, what the best ID was with the least amount of interference? (I know I will get some since Wireless APs are common but I shouldn't be having this many difficulties)
    When I first got my CE CD300DW, I was having interference problems and called the manufacturer. They suggested that a change of ID number might cure the problem. I reset to the next random ID number, and have not had a problem since.
    www.brokennecktobrokenrecords.com

  8. #8
    MTWThFMuter Jeprox's Avatar
    Join Date
    Jun 2004
    Location
    SFOBayArea, CA
    My Bikes
    schwinn, raleigh, 'dale, litespeed, bianchi, surly, novara
    Posts
    454
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    I used to use wireless. I've had readings of 99 MPH. When my HID headlamp is on, the computer pauses. I replaced my wireless computer with a wired one. Once again, all is OK.

  9. #9
    Happy old man al-wagner's Avatar
    Join Date
    Sep 2004
    Location
    West coast of New England
    My Bikes
    Trek 4500 mountain bike, Trek 7500fx disk, and Trek 2200 Road bike
    Posts
    622
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    I also have a(Cateye Double Wireless CD300DW) have had now problems until 2 days ago. I take the same route ever day. Going to work in the morning it works fine. On the way home it stops reading speed. But only in certain areas. When I get home to see what the problem is it works great. I have not changed the batteries.

  10. #10
    Senior Member
    Join Date
    Apr 2003
    Posts
    1,180
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    I had the same problem. I fixed that. I sent it back.

  11. #11
    Virtulized geek MsMittens's Avatar
    Join Date
    Sep 2004
    Location
    NYC, NY
    My Bikes
    Modified Davinci (single speed) and custom Gunnar Rock Tour
    Posts
    523
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    When I get home to see what the problem is it works great. I have not changed the batteries.
    And?! What was the problem?

    I had the same problem. I fixed that. I sent it back.
    Not an option at this point for me. Because of the position of the sensor and it's proximity to my crank there's a little wear point on it. Plus I've had it for over a year.

  12. #12
    Senior Member skydive69's Avatar
    Join Date
    Sep 2004
    Location
    Seminole, FL
    My Bikes
    Guru Geneo, Specialized Roubaix Pro, Guru chron 'alu, Specialized Sequoia
    Posts
    2,258
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quote Originally Posted by awagner109
    I also have a(Cateye Double Wireless CD300DW) have had now problems until 2 days ago. I take the same route ever day. Going to work in the morning it works fine. On the way home it stops reading speed. But only in certain areas. When I get home to see what the problem is it works great. I have not changed the batteries.
    Of course batteries need not be changed until the display starts blinking. Upper display blinks - change batteries in the sensor. Lower display blinks - change batteries in the display unit.
    www.brokennecktobrokenrecords.com

  13. #13
    cab horn
    Join Date
    Jun 2004
    Location
    Toronto
    My Bikes
    1987 Bianchi Campione
    Posts
    28,295
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Solution: go to MEC pick up their db4l. Or their DB4LW (wireless) if you're getting adventurous. $15 and $22 respectively.

    Huge multi-line display.

  14. #14
    Cadence Schmadence! BIGPAKO's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    Folsom, CA
    Posts
    372
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Do any of you own the db4LW computer? I wonder if someone can fax or email the instructions, I seemed to have lost those and need to set it up.

    Thanks!

    my email address is [
    Last edited by BIGPAKO; 07-19-05 at 02:07 PM.
    - "cuz a woman needs a man like a fish needs a bicycle.." -

  15. #15
    Virtulized geek MsMittens's Avatar
    Join Date
    Sep 2004
    Location
    NYC, NY
    My Bikes
    Modified Davinci (single speed) and custom Gunnar Rock Tour
    Posts
    523
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    http://www.filzer.com/catalog.html --> choose the db4LW link and you'll see a link for the manual. ( http://www.filzer.com/images/dB/4LW-instructions.pdf ). You'll need Adobe Acrobat Reader to open it (it's free).

    Oh.. and some advice from a security geek. You really shouldn't publish your email address and definately not your fax like that. There are those that collect this kind of info to find out ways of taking stuff from you --- or worse. Just a suggestion however.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •