Advertise on Bikeforums.net



User Tag List

Results 1 to 5 of 5
  1. #1
    Newbie
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    1
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    ultegra shifters w/a 105 triple crank

    I just bought my first road/touring bike, which I'm very excited about (a dramatic shift from the oversized bmx bike I've been riding for 10 years). For $700, I picked up a 2003 Jamis Quest (what could be sexier than chrome!), never touched pavement, with all 105 parts.

    Well almost all 105. It was supposed to come with Shimano 105 STI Dual Control Shift Levers, but they were somehow lost in the 2 years the bike spent in a box. The shop kindly upgraded me to Ultegra, and my first spins have been like buttah.

    But here's my problem: I can't engage the big ring with the index shifting. Is this just bad tuning on the part of my LBS, or is there a chance that I have Ultegra shifters meant for a double? I just wanted to be informed before I cart the thing back to my not so local LBS. Any tips would be helpful.


  2. #2
    Life is good RonH's Avatar
    Join Date
    Jan 2001
    Location
    Between Crystal River and Hernando, Florida, 6 miles west of the Withlacoochee Trail
    My Bikes
    I've had several since 1999 but have settled on my beloved 2001 Litespeed Tuscany and my latest, a 2015 Cannondale Supersix EVO
    Posts
    13,889
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Most likely the limit screw or cable.
    If you're knowledgeable about bike mechanics, give it a go. If not, take it back to the shop. They should fix it at no charge.
    My bikes: 2001 Litespeed Tuscany---2015 Cannondale Supersix EVO carbon

    I thought of that while riding my bicycle -- Albert Einstein

  3. #3
    A02
    A02 is offline
    Senior Member
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    San Francisco, MA
    My Bikes
    2004 Giant TCR
    Posts
    60
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Definately bring it to the LBS. I have all Ultegra except for my 105 triple cranks (my last upgrade) and I have no issues at all.

  4. #4
    Senior Member Retro Grouch's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    St Peters, Missouri
    My Bikes
    Rans Enduro Sport, Hase Kettweisel Tandem, Merin Bear Valley beater bike
    Posts
    24,005
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    It's almost surely just an adjustment issue. STI triples can be tricky to get set up initially. Not to worry about double vs. triple Ultegra shifters, they use the exact same part number to do either.

  5. #5
    Double Naught Spy TrekDen's Avatar
    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Pittsburgh, PA
    My Bikes
    2010 Scott CR1 Comp, 2013 Scott Scale 960 MTB
    Posts
    1,725
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Sounds like they forgot to make the adjustment. I would take the ride back to the LBS. If it isn't an adjustment issue, then I'm sure they will replace it.
    Nice bike by the way.
    Good Luck!

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •