Cycling and bicycle discussion forums. 
   Click here to join our community Log in to access your Control Panel  


Go Back   > >

Singlespeed & Fixed Gear "I still feel that variable gears are only for people over forty-five. Isn't it better to triumph by the strength of your muscles than by the artifice of a derailer? We are getting soft...As for me, give me a fixed gear!"-- Henri Desgrange (31 January 1865 - 16 August 1940)

User Tag List

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 11-14-10, 06:23 AM   #1
quaileqqs
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2010
Bikes:
Posts: 7
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
cranks slipping when i pedal hard

When i'm going uphill or pedaling really hard, something slips...and i think they're my cranks. Anybody know how to fix this? Also...does anyone have any recommendations for a crankset/chainring (don't know what if im going to replace just the chainring or the whole crankset yet) under 70 dollars for a Motobecane Mirage (1980's). Thanks.
quaileqqs is offline   Reply With Quote
Old 11-14-10, 06:47 AM   #2
wearyourtruth
Ride for Life
 
wearyourtruth's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: Baltimore
Bikes:
Posts: 2,729
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
define "slips"

it could be that your crank is wearing out and developing some wobble on the BB spindle. it could also be that your cog and lockring are not quite tight enough, causing the cog to have some play between the lockring and the hub wall. it could also be a chainline issue if there's a little "pop" to it, or a bent tooth, or a worn out tooth.
wearyourtruth is offline   Reply With Quote
Old 11-15-10, 03:03 AM   #3
quaileqqs
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2010
Bikes:
Posts: 7
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
i think it was the lockring. thanks
quaileqqs is offline   Reply With Quote
Old 11-15-10, 07:43 AM   #4
ianjk
:)
 
Join Date: Nov 2006
Location: duluth
Bikes: '07 Pista, '09 Fantom Cross Uno, '8? Miyata, '67 Stingray, '0? Zoo mod trials, Tallbike, Chopper, '73 Schwinn Collegiate, '67 Triumph Chopper, '69 CB350, '58 BSA Spitfire, '73 CB450
Posts: 3,392
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Your cog is probably slipping. Have your hub looked at by someone who knows what they are doing, it may be shot/damaged, or might just need both cog and lockring properly tightened.
ianjk is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -6. The time now is 03:55 AM.