Advertise on Bikeforums.net



User Tag List

Results 1 to 4 of 4

Thread: Shimano Alfine

  1. #1
    Senior Member
    Join Date
    Jul 2007
    Posts
    303
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Shimano Alfine

    Hi does anyone ride a Shimano alfine 8 speed IGH in the winter. I have a new one with 650 miles on it and when it is about 20-25f degrees it has trouble shifting and it will skip between gears. Today it was 12f degreese out and it wouldn't shift at all when it warmed up over 20 it would shift sometimes and skip between gears and other times it wouldn't shift at all. Is there any fix for this or is it just not a good hub to ride below 32 degrease. thanks for the help.

  2. #2
    Senior Member mtalinm's Avatar
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    Westwood MA (just south of Boston)
    My Bikes
    2009 Trek Soho
    Posts
    2,129
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    I have the Nexus, which is the earlier generation but still an 8 speed. have not had any shifting problems in the winter, though I did have my LBS give it the "oil bath" some months back and so that may help. good luck!
    Trek Domane 4.5 (commute/distance), Specialized Roubaix (climber), Xootr Swift (winter/travel), Trek Soho (around town)

  3. #3
    Grim Piņata GriddleCakes's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Anchorage, AK
    My Bikes
    Surly Pugsley, Surly Straggler
    Posts
    1,152
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    I've put about 250 miles on my Alfine, in temps ranging from -10F to 40F. It doesn't shift as nicely as my old derailleur/friction shifter combo, and it slips from time to time in the 5th gear. The only time I've had trouble with the shifting was after the temp went from to 10F to 40F overnight, after which I had trouble shifting down from 5th and 6th gear, which went away after I lubed the cable housings (generally the first thing I do when I encounter shifting problems).

    I've been meaning to give the internals an oil bath, in the hopes that it'll clearing up the skipping in 5th issue and the shocking amount of drag in the hub when the I ride it below 10F, but I haven't found the time to do it (stupid homework ). I'd start with running lube through your cable housing, to flush out any moisture that might have collected and could be freezing your cable.

  4. #4
    Senior Member
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    Toronto, ON, Canada
    Posts
    409
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quote Originally Posted by GriddleCakes View Post
    I've put about 250 miles on my Alfine, in temps ranging from -10F to 40F. It doesn't shift as nicely as my old derailleur/friction shifter combo, and it slips from time to time in the 5th gear.
    By slipping in the 5th gear do you mean it feels like the chain is skipping? Or do you mean it shift up or down?

    Because I'm getting the chain feels like it's skipping effect and I thought it was because my chain is getting rusty and worn (or the cable getting worn).

    Other than that I had trouble with the cable seizing up, but I could tell it was the cable as I physically couldn't turn the grip shifter past the third gear. Though I think all the WD-40 I sprayed at the cable housing eventually made it inside as I haven't had that problem recently.

    Now that the cable is fine the shifting is ok, except for the skipping in the 5th gear.

    I have about 400 miles on mine since November. Though I haven't ridden below about 9-10F (-12/-13C).
    بیژن
    --
    semper ubi sub ubi

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •