View Single Post
Old 05-22-19, 07:15 PM
  #20485  
gster
Senior Member
 
gster's Avatar
 
Join Date: Apr 2012
Location: Toronto
Posts: 1,633

Bikes: 1971 Hercules, 1978 Raleigh Superbe, 1978 Raleigh Tourist, 1964 Glider 3 Speed, 1967 Raleigh Sprite 5 Speed, 1968 Hercules AMF 3 Speed, 1972 Raleigh Superbe, 1976 Raleigh Superbe, 1957 Flying Pigeon, 1967 Dunelt 3 Speed

Mentioned: 47 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 549 Post(s)
Likes: 0
Liked 14 Times in 13 Posts
Originally Posted by dweenk View Post
I have a 1969 Armstrong with an AW hub and what I think is the original shifter. I've been messing around with it since I cleaned it up. The problem I have is that the shifter is reluctant to go from "N" to "3". Sometimes it shifts properly, and sometimes you have to wiggle the lever or force it into high. It always shifts down properly to "N" and "1". Just an hour ago I applied a liberal dose of Tri-Flo into the mechanism and took it for a couple of test rides. It may be marginally better, but not good enough yet.

I am using the original cable housings and new stainless steel internals for both brakes and shifter.

Comments?
All of my bikes (current and past) have specific "personalities" with regards to the shifting.
Some snap sharply into place while others are more subtle...
The relationship between the trigger, cable and hub
is another trinity.
Any problems are usually traced to the cable.
Sometimes a small kink or some frayed wires.
I agree that the open cable/pulley system is best.
I also like the look better.
On my new (1954) bike I have the same issue.
It does not snap back to 3 but I haven't had a chance to
investigate. It looks like the original cable.
Also, the hub when spinning, is almost silent.
I don't hear that "Tickety Tick" sound.
It seems to work just fine.
gster is offline