Go Back  Bike Forums > Bike Forums > Electronics, Lighting, & Gadgets
Reload this Page >

Varia Radar Light Synch

Notices
Electronics, Lighting, & Gadgets HRM, GPS, MP3, HID. Whether it's got an acronym or not, here's where you'll find discussions on all sorts of tools, toys and gadgets.

Varia Radar Light Synch

Old 08-14-21, 01:21 PM
  #1  
IcySwan1 
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2021
Location: Haines, Alaska
Posts: 190
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 58 Post(s)
Liked 43 Times in 37 Posts
Varia Radar Light Synch

I have an Edge 830 and the Varia radar with a tail light. The Edge sees the radar quickly when both are turned on, but the light is problematic. The Edge doesn’t see it for the longest time. I fiddle with the sensor function and it sees the radar but there is no light connection. I fiddle some more and eventually the light widget shows up. Once that happens all is good.

I can’t tell if I inadvertently did something to summon the light widget or whether it just takes much longer for the light to synch than the radar.

How do folks access their light widget with the Varia?

Mike
IcySwan1 is offline  
Old 08-14-21, 04:44 PM
  #2  
Bald Paul
Senior Member
 
Bald Paul's Avatar
 
Join Date: Sep 2017
Location: Upstate SC
Posts: 1,023
Mentioned: 3 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 478 Post(s)
Liked 938 Times in 434 Posts
Make certain the light is in the solid bright mode. That seems to help with mine.
Bald Paul is offline  
Old 08-15-21, 12:38 AM
  #3  
Seattle Forrest
Senior Member
 
Seattle Forrest's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: Seattle, WA
Posts: 23,048
Mentioned: 82 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 18075 Post(s)
Liked 9,869 Times in 5,597 Posts
Mine connects as a radar and as a light at the same time. Using a Garmin Fenix.
Seattle Forrest is offline  
Old 08-15-21, 06:42 PM
  #4  
biker128pedal
Senior Member
 
biker128pedal's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: Eastern VA
Posts: 1,449

Bikes: 2021 Domane SL6, Black Beta (Nashbar frame), 2004 Trek 1000C being made an all arounder.

Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 204 Post(s)
Liked 291 Times in 180 Posts
I have a 1030 and found the widget “Bike Light Control” worked the best. I first used RadarLight. But the light stopped connecting. I manually set the light. Radar still worked. Anyway the Bike Light Control does a good job of controlling the light in the Varia and my Trek front light.
biker128pedal is offline  
Old 08-15-21, 08:50 PM
  #5  
IcySwan1 
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2021
Location: Haines, Alaska
Posts: 190
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 58 Post(s)
Liked 43 Times in 37 Posts
Thanks for the tips. I just packed all my gear up for a move and won't be able to access the Garmin gear for a bit. But I will check out the other widget.

Mike
IcySwan1 is offline  
Old 08-16-21, 07:30 PM
  #6  
Seattle Forrest
Senior Member
 
Seattle Forrest's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: Seattle, WA
Posts: 23,048
Mentioned: 82 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 18075 Post(s)
Liked 9,869 Times in 5,597 Posts
My first instinct was to suggest the Varia won't connect to the RDU because it's already connected to the 830, but that isn't how it works. When I ride with my friend Mary we both connect to my Varia at the same time.

I should suggest returning it if you can because it does literally nothing your 830 doesn't do. It's just one more device for you to charge.
Seattle Forrest is offline  
Old 08-17-21, 07:50 AM
  #7  
fooferdoggie 
Senior Member
 
Join Date: Jan 2020
Posts: 1,692
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 472 Post(s)
Liked 593 Times in 353 Posts
lights are the most problematic on ANT. they can disconnect or not connect randomly.
fooferdoggie is offline  
Likes For fooferdoggie:
Old 08-17-21, 08:47 AM
  #8  
Iride01 
MotuekaCascadeChinook
 
Iride01's Avatar
 
Join Date: Jul 2017
Location: Mississippi
Posts: 11,505

Bikes: Tarmac Disc Comp Di2 - 2020

Mentioned: 43 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 4677 Post(s)
Liked 3,172 Times in 2,213 Posts
Originally Posted by fooferdoggie View Post
lights are the most problematic on ANT. they can disconnect or not connect randomly.
I tend to agree with that statement. When my son is over here with his bike and just parked with everything off, if he goes to show me something on his edge 1030 and even when he had a Edge 820, the lights on his bike would come on an do strange things.

He has the older Varia with lights and some Bontrager Flares that are Ant+

It hasn't seemed to be an issue when going out for a ride though.
Iride01 is offline  
Old 08-17-21, 06:09 PM
  #9  
fooferdoggie 
Senior Member
 
Join Date: Jan 2020
Posts: 1,692
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 472 Post(s)
Liked 593 Times in 353 Posts
Originally Posted by Iride01 View Post
I tend to agree with that statement. When my son is over here with his bike and just parked with everything off, if he goes to show me something on his edge 1030 and even when he had a Edge 820, the lights on his bike would come on an do strange things.

He has the older Varia with lights and some Bontrager Flares that are Ant+

It hasn't seemed to be an issue when going out for a ride though.
I find if you keep them together when you charge them at the same time they become stable but if you take off without a light or such they get quirky .but it is mostly just the lights.

Last edited by fooferdoggie; 08-18-21 at 08:28 AM.
fooferdoggie is offline  
Old 08-21-21, 11:14 AM
  #10  
55tele
Junior Member
 
Join Date: Dec 2020
Location: NW Suburban Chicago
Posts: 101

Bikes: 2022 Specialized Creo E-Bike XXL with Custom Wheels, 1992 Serotta Colorado II with Dura Ace STI, 2021 Zinn Ti Clydesdale Team XXL with Ultegra Di2

Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 46 Post(s)
Liked 35 Times in 19 Posts
I would just add that if you have a Shimano DI2 setup that you have to ‘wake up” the DI2 by making a shift so the Garmin sees it as a sensor. It appears that the light network won’t initiate until ALL the registered sensors are connected (DI2 transmitter is a sensor)…

That’s my experience…
55tele is offline  
Old 08-26-21, 06:49 PM
  #11  
IcySwan1 
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2021
Location: Haines, Alaska
Posts: 190
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 58 Post(s)
Liked 43 Times in 37 Posts
I am in new location. We are not all unpacked and won’t be for some time. We don’t have internet yet. But I do have access to bikes and some gear, including the Edge 830 and Varia. I have not downloaded the suggested widget yet, but I have been keeping and charging the Edge and Varia together. It seems to help. The Edge always picked up the radar quickly and now is seeing the taillight fairly quickly and the factory widget for the light seems to appear without any summoning incantation from me. I think it is finally working as designed through no particular efforts by me. The Edge is picking up sensors for speed, cadence, heart rate, and now lights. Pretty good fir such a little unit.

Thanks for all the suggestions.

Mike
IcySwan1 is offline  
Old 08-26-21, 09:18 PM
  #12  
sean.hwy
Senior Member
 
sean.hwy's Avatar
 
Join Date: Jan 2020
Location: San Jose
Posts: 782

Bikes: Blur / Ibis Hakka MX

Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 317 Post(s)
Liked 191 Times in 139 Posts
My
Garmin Varia RTL515 Rearview Radar Taillight

syncs great with my garmin 1030 plus. What's cool is everyone in my group also has access to it. If you are running a garmin or wahoo you also get the same warnings as me when a car comes up from behind.
sean.hwy is offline  

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


Thread Tools
Search this Thread

Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service - Do Not Sell My Personal Information -

Copyright © 2021 MH Sub I, LLC dba Internet Brands. All rights reserved. Use of this site indicates your consent to the Terms of Use.