Notices
Electronics, Lighting, & Gadgets HRM, GPS, MP3, HID. Whether it's got an acronym or not, here's where you'll find discussions on all sorts of tools, toys and gadgets.

Pairing Di2 to Wahoo

Old 02-21-24, 04:14 PM
  #1  
Junior Member
Thread Starter
 
howaboutme's Avatar
 
Join Date: Jan 2024
Location: Northern VA
Posts: 84

Bikes: 2023 Giant Defy Advanced 1

Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 41 Post(s)
Liked 29 Times in 15 Posts
Pairing Di2 to Wahoo

I got a replacement 105 di2 rear derailleur that I'm trying to pair up to my Wahoo Roam. Because it's a replacement, I unpaired/forget the previous di2 so I can pair the new one. However, the Wahoo is not finding the replacement di2. I've made sure the di2 is not sleeping. I also tried to pair it with the di2 in pairing mode (usually reserved for the E-tube app). All nothing. The di2 does connect to the e-tube app so that makes me lean more towards the Wahoo.

Any thoughts/suggestions? Thanks!
howaboutme is offline  
Old 02-21-24, 04:43 PM
  #2  
LRP=HR
 
Join Date: Sep 2019
Location: SF Bay Area
Posts: 2,161

Bikes: 1981 Holdsworth Special, 1993 C-dale MT3000 & 1996 F700CAD3, 2018 Cervelo R3 & 2022 R5, JustGo Runt, Ridley Oval, Kickr Bike 8-)

Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 862 Post(s)
Liked 1,195 Times in 687 Posts
Are you able to see the new RD in the E-Tube app.
Maybe check it's firmware revision at the same time.
Don't forget to "Disconnect" correctly.

Barry
Barry2 is offline  
Old 02-21-24, 06:51 PM
  #3  
Junior Member
Thread Starter
 
howaboutme's Avatar
 
Join Date: Jan 2024
Location: Northern VA
Posts: 84

Bikes: 2023 Giant Defy Advanced 1

Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 41 Post(s)
Liked 29 Times in 15 Posts
Originally Posted by Barry2
Are you able to see the new RD in the E-Tube app.
Maybe check it's firmware revision at the same time.
Don't forget to "Disconnect" correctly.

Barry
Yes, the RD shows up on e-tube and all good there. Firmware is updated.
howaboutme is offline  
Old 02-21-24, 07:30 PM
  #4  
LRP=HR
 
Join Date: Sep 2019
Location: SF Bay Area
Posts: 2,161

Bikes: 1981 Holdsworth Special, 1993 C-dale MT3000 & 1996 F700CAD3, 2018 Cervelo R3 & 2022 R5, JustGo Runt, Ridley Oval, Kickr Bike 8-)

Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 862 Post(s)
Liked 1,195 Times in 687 Posts
Then as long as the bike is awake (trip the brifters) the wahoo should be able to add the Di2 as a sensor

Barry
Barry2 is offline  
Old 02-21-24, 08:19 PM
  #5  
LRP=HR
 
Join Date: Sep 2019
Location: SF Bay Area
Posts: 2,161

Bikes: 1981 Holdsworth Special, 1993 C-dale MT3000 & 1996 F700CAD3, 2018 Cervelo R3 & 2022 R5, JustGo Runt, Ridley Oval, Kickr Bike 8-)

Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 862 Post(s)
Liked 1,195 Times in 687 Posts
Thinking about it….. Bluetooth operates on 2.4GHz, make sure you are not near other 2.4GHz devices.
Anything Wi-Fi, Microwave oven, phone…..

Go outside if you have to

Barry
Barry2 is offline  
Old 02-21-24, 08:32 PM
  #6  
Senior Member
 
Troul's Avatar
 
Join Date: Oct 2013
Location: Mich
Posts: 7,355

Bikes: RSO E-tire dropper fixie brifter

Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 6 Post(s)
Liked 2,947 Times in 1,906 Posts
probably have to pair the phone to the wahoo to have it see the Di2
__________________
-Oh Hey!
Troul is offline  
Old 02-21-24, 08:51 PM
  #7  
LRP=HR
 
Join Date: Sep 2019
Location: SF Bay Area
Posts: 2,161

Bikes: 1981 Holdsworth Special, 1993 C-dale MT3000 & 1996 F700CAD3, 2018 Cervelo R3 & 2022 R5, JustGo Runt, Ridley Oval, Kickr Bike 8-)

Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 862 Post(s)
Liked 1,195 Times in 687 Posts
Originally Posted by Troul
probably have to pair the phone to the wahoo to have it see the Di2
I've not had to do this with my 8000 11sp or 8100 12sp Di2.
Barry
Barry2 is offline  
Old 02-21-24, 08:58 PM
  #8  
Junior Member
Thread Starter
 
howaboutme's Avatar
 
Join Date: Jan 2024
Location: Northern VA
Posts: 84

Bikes: 2023 Giant Defy Advanced 1

Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 41 Post(s)
Liked 29 Times in 15 Posts
Originally Posted by Troul
probably have to pair the phone to the wahoo to have it see the Di2
Wahoo is paired to phone through elemnt app. I tried to pair di2 through elemnt app and also directly through the roam device. both times, it doesn't see it. So strange. I do have multiple devices nearby though.
howaboutme is offline  
Old 02-21-24, 09:28 PM
  #9  
Senior Member
 
Troul's Avatar
 
Join Date: Oct 2013
Location: Mich
Posts: 7,355

Bikes: RSO E-tire dropper fixie brifter

Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 6 Post(s)
Liked 2,947 Times in 1,906 Posts
will the wahoo pair with another sensor if you "forget" an already existing one known to recently work with it?
__________________
-Oh Hey!
Troul is offline  
Likes For Troul:
Old 02-22-24, 06:16 AM
  #10  
Junior Member
Thread Starter
 
howaboutme's Avatar
 
Join Date: Jan 2024
Location: Northern VA
Posts: 84

Bikes: 2023 Giant Defy Advanced 1

Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 41 Post(s)
Liked 29 Times in 15 Posts
Originally Posted by Troul
will the wahoo pair with another sensor if you "forget" an already existing one known to recently work with it?
Good suggestion. I'll try that. Thank you.
howaboutme is offline  
Old 02-22-24, 07:15 AM
  #11  
...
 
Join Date: Oct 2021
Location: Whitestone and Rensselaerville, New York
Posts: 1,495

Bikes: Bicycles? Yup.

Mentioned: 8 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 477 Post(s)
Liked 1,562 Times in 728 Posts
howaboutme , I put a lot of configuration into my Bolt before I really understood the pages, etc. My configs were logic spaghetti and doing a factory reset is what allowed me to add a new sensor.

You're probably not as dumb as me, but the factory reset was the enema my Bolt needed. It's been very happy ever since.
BTinNYC is offline  
Old 02-22-24, 07:18 AM
  #12  
Junior Member
Thread Starter
 
howaboutme's Avatar
 
Join Date: Jan 2024
Location: Northern VA
Posts: 84

Bikes: 2023 Giant Defy Advanced 1

Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 41 Post(s)
Liked 29 Times in 15 Posts
Originally Posted by BTinNYC
howaboutme , I put a lot of configuration into my Bolt before I really understood the pages, etc. My configs were logic spaghetti and doing a factory reset is what allowed me to add a new sensor.

You're probably not as dumb as me, but the factory reset was the enema my Bolt needed. It's been very happy ever since.
Thanks for your experience. Does a factory reset affect the history/previous stats already saved in the Element App? A factory reset seems to be an easy solution if nothing works.
howaboutme is offline  
Old 02-22-24, 07:22 AM
  #13  
...
 
Join Date: Oct 2021
Location: Whitestone and Rensselaerville, New York
Posts: 1,495

Bikes: Bicycles? Yup.

Mentioned: 8 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 477 Post(s)
Liked 1,562 Times in 728 Posts
The reset wiped it clean.
BTinNYC is offline  
Old 02-22-24, 07:47 AM
  #14  
Junior Member
Thread Starter
 
howaboutme's Avatar
 
Join Date: Jan 2024
Location: Northern VA
Posts: 84

Bikes: 2023 Giant Defy Advanced 1

Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 41 Post(s)
Liked 29 Times in 15 Posts
Originally Posted by BTinNYC
The reset wiped it clean.
Ok thanks. Luckily, I only have 3 rides on it and all of this is backed up onto RWG and Strava. I'm assuming that when they sync, it doesn't wipe previous data? I'm new, so I don't know or can't assume anything.
howaboutme is offline  
Old 02-22-24, 07:51 AM
  #15  
...
 
Join Date: Oct 2021
Location: Whitestone and Rensselaerville, New York
Posts: 1,495

Bikes: Bicycles? Yup.

Mentioned: 8 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 477 Post(s)
Liked 1,562 Times in 728 Posts
Since you use Element, your ride data is in their cloud too. Only the configurations are lost in the reset.
BTinNYC is offline  
Likes For BTinNYC:
Old 02-22-24, 08:09 AM
  #16  
Senior Member
 
Join Date: Jul 2007
Location: South shore, L.I., NY
Posts: 6,863

Bikes: Flyxii FR322, Cannondale Topstone, Miyata City Liner, Specialized Chisel, Specialized Epic Evo

Mentioned: 18 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 3225 Post(s)
Liked 2,056 Times in 1,174 Posts
Originally Posted by Troul
probably have to pair the phone to the wahoo to have it see the Di2
Not usually. The OP has the Shimano wireless transceiver (he's had a pairing previously) , that pairs directly to the shifters.
Steve B. is offline  
Likes For Steve B.:
Old 02-23-24, 07:14 AM
  #17  
Junior Member
Thread Starter
 
howaboutme's Avatar
 
Join Date: Jan 2024
Location: Northern VA
Posts: 84

Bikes: 2023 Giant Defy Advanced 1

Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 41 Post(s)
Liked 29 Times in 15 Posts
Ok all. I unpaired the Wahoo Cadence sensor to see if it will find it and repair. It did. So now I'm thinking it's the di2? Any thoughts? Should I do a factory reset of the Wahoo just so I can fully eliminate that as a cause?

I also confirmed that it can connect to the E-Tube app. I even tried it in pairing mode just in case. Nothing.
howaboutme is offline  
Old 02-23-24, 08:32 AM
  #18  
Junior Member
Thread Starter
 
howaboutme's Avatar
 
Join Date: Jan 2024
Location: Northern VA
Posts: 84

Bikes: 2023 Giant Defy Advanced 1

Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 41 Post(s)
Liked 29 Times in 15 Posts
Ok, I did a factory reset of the Wahoo. Every sensor was found and paired except the di2. Any thoughts?
howaboutme is offline  
Old 02-23-24, 09:35 AM
  #19  
Junior Member
Thread Starter
 
howaboutme's Avatar
 
Join Date: Jan 2024
Location: Northern VA
Posts: 84

Bikes: 2023 Giant Defy Advanced 1

Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 41 Post(s)
Liked 29 Times in 15 Posts
I figured it out!! The di2 was only set to bluetooth. It needed to be set to both Ant+ and BT.
howaboutme is offline  
Likes For howaboutme:
Old 02-23-24, 10:41 AM
  #20  
LRP=HR
 
Join Date: Sep 2019
Location: SF Bay Area
Posts: 2,161

Bikes: 1981 Holdsworth Special, 1993 C-dale MT3000 & 1996 F700CAD3, 2018 Cervelo R3 & 2022 R5, JustGo Runt, Ridley Oval, Kickr Bike 8-)

Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 862 Post(s)
Liked 1,195 Times in 687 Posts
Well that’s a new one….

Thanks for reporting back on the fix.

Barry
Barry2 is offline  
Likes For Barry2:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Thread Tools
Search this Thread

Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service -

Copyright © 2024 MH Sub I, LLC dba Internet Brands. All rights reserved. Use of this site indicates your consent to the Terms of Use.