Notices
Southern California Southern California

Garmins not uploading

Old 11-04-13, 12:06 PM
  #1  
Senior Member
Thread Starter
 
Lesper4's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Location: So Cal - Fontana
Posts: 1,274

Bikes: 2008 Cannondale CAAD9 5, 1995 Cannondale CAD F300 hardtail

Likes: 0
Liked 0 Times in 0 Posts
Garmins not uploading

Does anyone else have issues with their Garmin uploading to Strava or having their computer recognize it is general. I have a Garmin Edge 500 and it quit uploading, I returned it to REI and got another and now that one is doing the same thing. I read somewhere that WD-40 can clean out the connectors?
Lesper4 is offline  
Old 11-04-13, 12:08 PM
  #2  
got the climbing bug
 
jsigone's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: San Diego
Posts: 10,215

Bikes: one for everything

Liked 934 Times in 282 Posts
have you tried a different USB port on the PC? sometimes Drivers are only installed on ONE usb port pending device.
__________________
Rule #10 // It never gets easier, you just go faster.
jsigone is offline  
Old 11-04-13, 12:30 PM
  #3  
Senior Member
 
Join Date: Apr 2006
Location: Escondido, CA
Posts: 2,240
Likes: 0
Liked 0 Times in 0 Posts
Water in the USB port on the Garmin or in the cable could do that too.
hamster is offline  
Old 11-04-13, 12:42 PM
  #4  
jmX
Senior Member
 
jmX's Avatar
 
Join Date: Jul 2010
Location: Orange, CA
Posts: 2,201

Bikes: Roubaix / Shiv

Likes: 0
Liked 2 Times in 1 Post
About every 6 months I have to reboot my computer, or my garmin won't show up anymore. Other than that I've not had any issues.
jmX is offline  
Old 11-04-13, 12:50 PM
  #5  
Senior Member
 
Join Date: Oct 2007
Location: West Yorkshire, United Kingdom
Posts: 5,773
Liked 104 Times in 87 Posts
My 200 often isn't recognized by Strava if it is powered on before connecting to the USB, as long as it's powered off, its recognized by Strava.
jimc101 is offline  
Old 11-04-13, 02:45 PM
  #6  
Banned.
 
Join Date: Sep 2007
Location: Carlsbad, CA
Posts: 6,434

Bikes: '09 Felt F55, '84 Masi Cran Criterium, (2)'86 Schwinn Pelotons, '86 Look Equippe Hinault, '09 Globe Live 3 (dogtaxi), '94 Greg Lemond, '99 GT Pulse Kinesis

Liked 270 Times in 153 Posts
I've noticed the 500's USB interface (smaller plug to the right below) isn't the most robust piece of equipment ever made in Taiwan.
Try a different USB cable, and if it still doesn't work, take a pair of needlenose pliers to one of your spare USB cables and bend the little slightly outward so that it makes firm enough contact with your Garmin.
And if that doesn't work, you might have to hold the cable-end with slight lateral pressure during the download/recharging.


Last edited by calamarichris; 11-04-13 at 02:51 PM.
calamarichris is offline  
Old 11-05-13, 10:30 AM
  #7  
Senior Member
Thread Starter
 
Lesper4's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Location: So Cal - Fontana
Posts: 1,274

Bikes: 2008 Cannondale CAAD9 5, 1995 Cannondale CAD F300 hardtail

Likes: 0
Liked 0 Times in 0 Posts
I have tried different cables and different ports and different angles and pressures when pushing the cable into the device. It is currently dry and was from my last ride. I will try that bend procedure ever so slightly.
Lesper4 is offline  
Old 11-07-13, 01:35 PM
  #8  
Senior Member
 
Genaro's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: Rosena Ranch, Ca.
Posts: 1,279

Bikes: Motobecane Immortal Force

Liked 15 Times in 11 Posts
Originally Posted by Lesper4
I have tried different cables and different ports and different angles and pressures when pushing the cable into the device. It is currently dry and was from my last ride. I will try that bend procedure ever so slightly.
I get that every so often, i unplug and plug several times until it reads it. You could also try
uninstaling the drivers and reinstalling from the Garmin site.
Genaro is offline  
Old 11-07-13, 01:37 PM
  #9  
Senior Member
 
Genaro's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: Rosena Ranch, Ca.
Posts: 1,279

Bikes: Motobecane Immortal Force

Liked 15 Times in 11 Posts
I thought you just weren't riding...
Genaro is offline  
Old 11-07-13, 02:31 PM
  #10  
SuperGimp
 
TrojanHorse's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: Whittier, CA
Posts: 13,346

Bikes: Specialized Roubaix

Liked 64 Times in 47 Posts
Do you have issues with other devices and USB ports? Try another computer, if you have one handy or try the USB ports on the back of your PC if you have one of those big boxy things.

Also, if you can see the Garmin on your computer, just copy the activity files to your PC and manually up load them that way. Sometimes the garmin communicator plugin is flaky for me.
TrojanHorse is offline  
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
Harvieu25
Electronics, Lighting, & Gadgets
7
06-08-18 03:23 AM
RISKDR1
Electronics, Lighting, & Gadgets
3
06-25-15 08:18 PM
AK404
Electronics, Lighting, & Gadgets
6
01-17-14 04:37 AM
sstang13
Electronics, Lighting, & Gadgets
6
12-27-12 05:02 PM
bikepro
Electronics, Lighting, & Gadgets
2
09-08-12 02:23 PM

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Thread Tools
Search this Thread

Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service - Your Privacy Choices -

Copyright © 2024 MH Sub I, LLC dba Internet Brands. All rights reserved. Use of this site indicates your consent to the Terms of Use.